Με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον παρακολούθησαν τα μέλη και οι φίλοι του, την πολύ ενδιαφέρουσα ξενάγηση της αρχιτεκτόνισσας του Υπουργείου Πολιτισμού κας Αικατερίνης Μανούσου-Ντέλλα, στα: “Νεώτερα και παλαιότερα ευρήματα στο λιμάνι της Ρόδου”.
Η κα Ντέλλα είναι αρχιτέκτων το ΕΜΠ, κάτοχος MSc στη συντήρηση Ιστορικών Μνημείων – Conservation of Historic Monuments και κάτοχος DEA στην Geographie de l’ Amenagement (Institut de Geographie – Paris Sorbonne IV).
Η εκδήλωση οργανώθηκε στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος MARE NOSTRUM, στο οποίο συμμετέχουν 6 χώρες γύρω από την Μεσόγειο και στο οποίο το Σπίτι της Ευρώπης συμμετέχει ως συνεργάτης.
Η κα Ντέλλα μας είπε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Η συστηματική αρχαιολογική έρευνα που προχώρησε από το 1999 στον ανατολικό λιμενοβραχίονα του Εμπορικού Λιμανιού της Ρόδου, τον γνωστό από τις πηγές ως «Μώλο των Μύλων», έφερε στο φως σημαντικά νέα στοιχεία, που μας βοηθούν να κατανοήσουμε τη χρήση του νευραλγικού αυτού σημείου της πόλης ανά τους αιώνες.
Οι σύγχρονες αντιλήψεις για την αξιοποίηση και την ανάδειξη μνημείων και αρχαιολογικών χώρων που βρίσκονται μέσα στα όρια ιστορικών πόλεων, υποστηρίζουν την ανάγκη αρμονικής και συνάμα λειτουργικής ένταξης των αρχαιοτήτων, στο σημερινό πολεοδομικό ιστό. Με αυτό τον τρόπο γίνεται κατανοητή η «ιστορική συνέχεια» της πόλης και η οικοδομική εξέλιξη της από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας.
Στο λιμάνι της Ρόδου, υπάρχουν τρεις μώλοι των δύο κύριων λιμανιών της πόλης της Ρόδου: ο «μώλος των Μύλων» ,ο «μώλος του Naillac» και ο «μώλος του Αγίου Νικολάου», έχουν δε ενταχθεί και οι τρεις σε ένα πρόγραμμα αποκατάστασης και ανάδειξης τους. Πολύ ενδιαφέρον παρουσιάζει η περίπτωση του «Μώλου των Μύλων», όπου απαιτείται η συντονισμένη δράση όλων των φορέων της πόλης, προκειμένου να ανατραπεί η δυσμενής σημερινή κατάσταση του μνημειακού χώρου.
Η εντυπωσιακή κρηπίδα του ελληνιστικού τείχους με τους τεράστιους τετραγωνικούς πύργους, που ακόμη αποκαλύπτονται από την ανασκαφική έρευνα, βρίσκονται «εγκλωβισμένα» ακόμη πίσω από αντιαισθητικές αυθαίρετες κατασκευές, που αλλοιώνουν τη μορφή και του διατηρητέου κτηριακού συγκροτήματος της Ιταλικής διαμόρφωσης του λιμανιού.
Όταν ολοκληρωθεί το έργο, που έχει ήδη ενταχθεί στο ΕΣΠΑ Νοτίου Αιγαίου με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2013, αναμένεται να γίνει τμηματική αποχωμάτωση της ζώνης αυτής ώστε να αναδειχθεί η αρχική κλίμακα του μεσαιωνικού επιθαλάσσιου οχυρού. Παράλληλα προβλέπεται η διαμόρφωση χαμηλωμένου διαδρόμου περιπάτου περιμετρικά του μνημειακού συνόλου με επιλεγμένα σημεία θέασης με ανάλογο φωτισμό για τη συνολική ανάδειξή του. Με τις παρεμβάσεις αυτές θα αναβαθμιστεί πολύ ο χώρος, με την νυκτερινή ανάδειξη του μεσαιωνικού μώλου»