Στην 6η Διακρατική Συνάντηση Εργασίας του Ευρωπαϊκού προγράμματος Mare Nostrum στην πόλη Τύρο του Λιβάνου, συμμετείχαν εκπρόσωποι από την Ελλάδα και τη Ρόδο. Από τις 25 έως τις 27 Ιανουαρίου 2012 πραγματοποιήθηκε στην Τύρο του Λιβάνου η 6η Διεθνής Συνάντηση Εργασίας, του ευρωπαϊκού προγράμματος Mare Nostrum. Στη Συνάντηση έλαβαν μέρος 9 εταίροι και συνεργάτες του:
- Το Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας (Αρχιτεκτονική Σχολή-Τμήμα Αναστυλώσεων και Συντήρησης Μνημείων)
- Ο Δήμος της Ρόδου και ειδικά η Διεύθυνση Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου
- Ο Δήμος της Τύρου
- Το Πανεπιστήμιο Saint Josef & Majal της Βηρυτού
- Το Ίδρυμα Paralelli του Τορίνο
- Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου (Κλάδος Τουρισμού που εδρεύει στη Χίο)
- Η ΜΚΟ «Το Σπίτι της Ευρώπης στη Ρόδο»
- Η ΜΚΟ Delarpa της Τύνιδας και
- Το αρχαιολογικό Μουσείο της Μάλτας.
Οι παραπάνω φορείς έστειλαν στη Συνάντηση εκπροσώπους τους οι οποίοι ανέπτυξαν τις δραστηριότητες που υλοποίησε ο καθένας από αυτούς, στο πλαίσιο των υποχρεώσεών τους, στο διάστημα “φθινόπωρο 2011, χειμώνας 2012”.
Στις συνεδριάσεις τους έγινε και ο σχεδιασμός των επόμενων δράσεων που οφείλουν να πραγματοποιηθούν για την ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού προγράμματος, το οποίο είναι στην τελική του ευθεία και ολοκληρώνεται με συνάντηση στη Ρόδο την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου 2012.
Σε αντίθεση με την προηγούμενη Συνάντηση εργασίας, λόγω των πολεμικών γεγονότων, η Συρία δεν έστειλε αντιπρόσωπο και πιθανότατα δεν θα βρεθεί ανάμεσα στους εταίρους του προγράμματος όταν αυτό ολοκληρωθεί, μολονότι προχώρησε σημαντικά το έργο που της αναλογούσε.
Από την Ελλάδα έλαβαν μέρος, από πλευράς του Πανεπιστημίου Αιγαίου ο Παναγιώτης Μαρκαντωνάτος, από το Σπίτι της Ευρώπης η Άννα Χαρίτου,η οποία είχε και εξουσιοδότηση να εκπροσωπήσει το Δήμο της Ρόδου παρουσιάζοντας τη δουλειά που έκαναν το χρονικό διάστημα που προαναφέρεται, οι υπεύθυνοι της Διεύθυνσης Μεσαιωνικής Πόλης, η αρχιτέκτων Εύη Κακά και ο ιστορικός Τέχνης Στάθης Ευαγγελινίδης. Από τη Ρόδο επίσης συμμετείχε για πρώτη φορά το Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών-Υδροβιολογικός Σταθμός Ρόδου, με τον βιολόγο Στέφανο Καλογήρου ο οποίος μίλησε ως ειδικός επιστήμονας στο 3ο Διεθνές συνέδριο της Τύρου με θέμα «Η εισβολή «ξένων» ειδών ψαριών κατά μήκος των ανατολικών θαλάσσιων δρόμων της Μεσογείου. Αλλαγή και ανανέωση».
Η συνάντηση των συμμετεχόντων στο Μare Nostrum, έτυχε μεγάλης δημοσιότητας στην ιστορική μικρή πόλη Τύρο. Παρόντες ήσαν οι τοπικές Αρχές, ο δήμαρχος, δημοτικοί και νομαρχιακοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι των Επιμελητηρίων Τουρισμού και Εμπορίου, τα ΜΜΕ στα οποία δόθηκαν συνεντεύξεις τύπου από τους επικεφαλής του προγράμματος, πολιτικά πρόσωπα, εκπρόσωποι τοπικών ΜΚΟ, παράγοντες που εργάζονται στον Τουρισμό και την Εκπαίδευση, αρχαιολόγοι, καθηγητές, νέοι και τεχνίτες ήσαν παρόντες σε όλες σχεδόν τις ανοιχτές για το κοινό συνεδριάσεις.
Οι σύνεδροι μετά το τέλος των εργασιών της συνάντησης, φιλοξενήθηκαν στο Κέντρο Πολιτισμού «Μαμλούκ» του Δήμου, όπου παρακολούθησαν τοπικούς παραδοσιακούς χορούς, γεύθηκαν την παραδοσιακή κουζίνα του τόπου και άκουσαν θρησκευτικούς ύμνους από γνωστό συγκρότημα. Στο χώρο αυτό οργανώθηκε, όπως έγινε και στην Τυνησία, η 2η Εκθεση με τον τίτλο Melkart (όνομα θεού των Φοινίκων προστάτη του εμπορίου) που αυτή τη φορά ήταν διεθνής, γιατί σε αυτήν συμμετείχαν παραδοσιακοί τεχνίτες από την Τυνησία (κοσμήματα με ασήμι) και από τη Μάλτα (δαντέλες χειροποίητες).
Η Συνάντηση της Τύρου έκλεισε με το 3ο Διεθνές Συνέδριο σχετικό με τον πολιτισμό και την ιστορία των Φοινίκων, με τίτλο«Φοινικικοί Δρόμοι στη Μεσόγειο». Στο συνέδριο της Τύρου μίλησαν 5 επιστήμονες καθηγητές Πανεπιστημίου και αρχαιολόγοι,από τον Λίβανο, την Ιταλία και την Ελλάδα που πραγματεύτηκαν θέματα όπως:
- «Η εισβολή «ξένων» ειδών ψαριών κατά μήκος των ανατολικών θαλάσσιων δρόμων της Μεσογείου. Αλλαγή και ανανέωση»
- «Το Φοινικικό νεκροταφείο και κρεματόριο της Τύρου»
- «Τύρος, Παλιά Πόλη, Μελέτη για τη διατήρηση και διάγνωση των προβλημάτων της»
- «Φοινικικό προσκύνημα-οδοιπορικό. Θάλασσα και ποταμοί στους φοινικικούς δρόμους από την Τύρο στην Αράδο».
Το επόμενο διάστημα θα γίνει στη Ρόδο εκπαιδευτικό σεμινάριο στα αγγλικά για το πρόγραμμα σχετικά με την ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού, της αειφόρου ανάπτυξής του, που λέγεται τελευταία και «αργός τουρισμός». Θα απευθύνεται στους ξεναγούς της Ρόδου. Το σεμινάριο θα γίνει σε όλες τις πόλεις-λιμάνια που συμμετέχουν στο Mare Nostrum. Εκπαιδευτής θα είναι ειδικός από το Λίβανο.
Η επόμενη Συνάντηση των εταίρων και συνεργατών του προγράμματος θα γίνει την εβδομάδα του Πάσχα στην πόλη Marsala της Σικελίας και θα κλείσει στη Ρόδο την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου 2012 με Έκθεση Melkart με συμμετοχή παραδοσιακών τεχνιτών της Ρόδου, και με το 4ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο.