Το Σπίτι της Ευρώπης στη Ρόδο

Στο πλαίσιο της αδελφοποίησης που πραγματοποιήθηκε, με τη μεσολάβηση και υποστήριξη του Σπιτιού της Ευρώπης στη Ρόδο, πριν δυο χρόνια ανάμεσα στους Πολιτιστικούς Συλλόγους «Νέοι Ορίζοντες» της Κοινότητας των Απολλώνων και «Φίλοι των Πύργων» της Κοινότητας Μοντέιγ ο Βικόμτ της Ωβέρνης στη Γαλλία, γενέτειρας του σπουδαίου Μεγάλου Μαγίστρου Πιερ Ντ’ Ωμπισόν, πραγματοποιήθηκε το δεύτερο ταξίδι στη Γαλλία της αντιπροσωπείας από τη Ρόδο που στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.
Στην αποστολή συμμετείχαν ο πρόεδρος του Συλλόγου των Απολλώνων κ. Μανώλης Κυριαζάκος, η Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου κα Μάνια Μιχαηλίδου και το μέλος του Δ.Σ. του Ευρωπαϊκού Δικτύου για την Εκπαίδευση και την Επιμόρφωση –  EUNET και επιτιμη πρόεδρος του Σπιτιού, κα Μαριλένα Σωκιανού.

Στο ταξίδι αυτό προσκεκλημένος ήταν και ο Δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος, ο οποίος όμως λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δυστυχώς δεν μπόρεσε να παραστεί, έστειλε όμως δώρα και βιβλία ιστορίας των Ιπποτών στους Γάλλους φίλους οι οποίοι τον είχαν επισκεφθεί πέρυσι κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στη Ρόδο.

Σκοπός του ταξιδιού ήταν να διευρυνθεί η συνεργασία μεταξύ των αδελφοποιημένων συλλόγων και να τεθούν οι βάσεις για περαιτέρω πολιτιστικές δράσεις και ανταλλαγές.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στη Γαλλία (05-10/07/2016) η αποστολή έτυχε εξαιρετικής υποδοχής και φιλοξενίας στην περιοχή Κρεζ της Ωβέρνης και διευκολύνθηκε στις επαφές που πραγματοποίησε με πολλούς κυβερνητικούς και αυτοδιοικητικούς παράγοντες κυρίως από τον πρόεδρο των «Φίλων των Πύργων» κ. Ζαν Κλοντ Ντυμεϊνί  και τον Δήμαρχο της κοινότητας κ. Ντιντιέ Μαρτίνεζ.

Πολλές γόνιμες συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν με τους Δημάρχους των πόλεων Μοντέιγ ο Βικόμτ, Ωμπισόν, Φελτέν, Μπουργκανέφ κ.ά. αλλά και με τον Αντιπρόεδρο της Κοινότητας Κοινοτήτων της περιοχής.

Με επίσημη γραπτή πρόσκληση δε, ο Νομάρχης της περιοχής κ. Φιλίπ Σοπέν προσκάλεσε την τριμελή αποστολή και τον πρόεδρο του Γαλλικού Συλλόγου σε πρωινό εργασίας στο Νομαρχιακό Μέγαρο. Συζητήθηκαν  τα μελλοντικά σχέδια των δυο συλλόγων και απέσπασαν την υπόσχεση της αμέριστης στήριξης του, ηθικής,  οικονομικής αλλά και πρακτικής στην προσπάθεια τους να ενταχθούν σε ευρωπαϊκά προγράμματα για την επίτευξη κάποιων από τους στόχους τους.

20160707_095752

Δώρα ανταλλάγησαν σε όλες τις συναντήσεις με πιο σημαντικά το χειροποίητο αντίγραφο της εικόνας της Παναγίας Καρυώνας των Απολλώνων, η οποία θα τοποθετηθεί στο παρεκκλήσι όπου έχουν ταφεί οι γονείς του Πιερ Ντ’ Ωμπισόν, το ασημένιο εκμαγείο του Ροδιακού τετράδραχμου αλλά και κεραμική αναπαράσταση της Αρπαγής της Ευρώπης φιλοτεχνημένης από τον γνωστό γλύπτη Κώστα Νεοφύτου.

Επαφές έγιναν και με την Επιτροπή την υπεύθυνη για την αξιοποίηση των φυσικών δρυμών και του πολιτιστικού πλούτου της περιοχής, κλάδος της οποίας είναι επίσης επιφορτισμένος με την διοργάνωση Μουσείου στον Πύργο Ζιζίμ, στο Μπουργκανέφ. Ο πύργος αυτός χτίστηκε τον 15ο αι. από τον Πιερ Ντ’ Ωμπισόν με σκοπό να φιλοξενήσει σε περιορισμό, τον Οθωμανό Πρίγκηπα Τζεμ (γνωστό στη Γαλλία ως Ζιζίμ), αδελφό του Σουλτάνου Βαγιαζήτ, γνωστό και από την παραμονή του στη Ρόδο όπου κατέφυγε και ζήτησε άσυλο από τους Ιππότες της Ρόδου όταν Μεγάλος Μάγιστρος ήταν ο Πιερ Ντ’ Ωμπισόν.

Συζητήθηκε η δυνατότητα να δημιουργηθεί, σε έναν από τους πύργους των οχυρώσεων της Ρόδου έκθεση με σκοπό να παρουσιαστεί και να αναδειχθεί, με όποιον τρόπο κριθεί κατάλληλος, η ζωή, η δράση και η πορεία του Μεγάλου Μαγίστρου Πιερ Ντ’ Ωμπισόν και η ζωή του Πρίγκηπα Τζεμ.

Η συνάφεια του περιεχομένου αυτών των δυο χώρων ανοίγει δρόμους για ανταλλαγές και συνεργασίες μεταξύ τους.

Η αντιπροσωπεία της Ρόδου είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει τοπικές εκδηλώσεις με αναβίωση μεσαιωνικών εθίμων με τη συνοδεία παραδοσιακών μουσικών οργάνων της εποχής. Επίσης κατά τη διάρκεια των εγκαινίων ζωγραφικής έκθεσης τοπίων της περιοχής σε ακουαρέλα μπήκαν οι βάσεις για την έκθεση της ζωγράφου Ζενεβιέβ Ζουβέ το 2017 στη Ρόδο.

Στα άμεσα σχέδια των δυο συλλόγων είναι η συμμετοχή του Συγκροτήματος Παραδοσιακών Χορών του Συλλόγου «Νέοι Ορίζοντες», της Κοινότητας των Απολλώνων, τον Αύγουστο του 2017, στο ετήσιο Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών στην πόλη Φελτέν, ο φορέας του οποίου θα συμπληρώνει τότε 40 χρόνια δράσης. Παράλληλα ο Γαλλικός Σύλλογος θα οργανώσει βραδιά Ελληνικών χορών και μουσικής αλλά και Απολλωνιάτικης Γαστρονομίας και προώθησης τοπικών προϊόντων στο Μπουργκανέφ.

Ένα άλλο άμεσα πραγματοποιήσιμο σχέδιο είναι η έκδοση από τους δυο συλλόγους ενός αριθμού σκληρόδετων τετραδίων, τα οποία θα διατεθούν στα σχολεία των κοινοτήτων των αδελφοποιημένων συλλόγων. Στα τετράδια αυτά θα προβάλλονται σε ένα 16σέλιδο, στα ελληνικά και στα γαλλικά, τα χαρακτηριστικά των δυο περιοχών αλλά και η ιστορία των Ιπποτών της Ρόδου και κυρίως του Πιερ ντ’ Ωμπισόν καθώς και της Παναγίας Καρυώνας, το ασήμωμα της οποίας ήταν τάμα του Μεγάλου Μαγίστρου και φέρει το οικόσημο του, παράλληλα η εικόνα αυτή υπήρξε ο συνδετικός κρίκος της αδελφοποίησης των δυο περιοχών.

Κορωνίδα των επαφών υπήρξε η συνάντηση με τον Διευθυντή της Cite Internationale de la Tapisserie d’ Aubusson κ. Εμμανουέλ Ζεράρ ο οποίος, παρά τον φόρτο εργασίας που είχε εν όψει των εγκαινίων του Μουσείου μετά 2 μέρες, δέχτηκε την Ροδίτικη αντιπροσωπεία μας με εγκαρδιότητα και την ξενάγησε ο ίδιος στις βασικές αίθουσες του νέου μουσείου και παρέθεσε στο τέλος της συνάντησης κοκτέιλ.

Ο διευθυντής του μουσείου, κατά την τρίωρη ανταλλαγή απόψεων που είχε με την αντιπροσωπεία μας έδειξε ζωηρό ενδιαφέρον για ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα συνεργασίας σε διάφορα επίπεδα και σε ένα βάθος χρόνου πενταετίας, αρχής γενομένης το 2017 όταν το πρόγραμμα θα ξεκινήσει με έκθεση καλλιτεχνικής φωτογραφίας, που θα εξηγεί με εικόνες τα διάφορα στάδια κατασκευής της ταπισερί. Προβλέπονται στη συνέχεια ομιλίες ή ένα Συνέδριο με θέματα από την ιστορία αυτών των πολύτιμων έργων τέχνης και την διαχρονική τους εικαστική εξέλιξη. Συζητήθηκε η δυνατότητα επιστημονικής εμβάθυνσης με την προκήρυξη ενός διαγωνισμού ώστε ένας Έλληνας και ένας Γάλλος επιστήμονας να παρουσιάσουν μια εργασία σχετικά με την σχέση του Μεγάλου Μαγίστρου με την Τέχνη γενικότερα, την Ταπισερί ειδικότερα αλλά και την σχέση της περιοχής Ωμπισόν με τη Ρόδο. Άλλο ένα θέμα που συζητήθηκε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι η ανταλλαγή τεχνογνωσίας σε θέματα συντήρησης αλλά και η φροντίδα των ταπισερί Ωμπισόν που εκτίθενται στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου. Επιστέγασμα του προγράμματος θα είναι μια έκθεση ταπισερί στη Ρόδο.

20160710_124036

Η αντιπροσωπεία της Ρόδου δέχθηκε επίσημη πρόσκληση από τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας κ. Φρανσουά Ολλάντ για να παραστεί στα εγκαίνια του διευρυμένου και ανανεωμένου μουσείου ταπισερί ντ’ Ωμπισόν. Στα εγκαίνια, που έγιναν την Κυριακή 10/07/16, στις 10.00 το πρωί, και όπου τα μέτρα ασφαλείας ήταν δρακόντεια (είσοδος μόνο με επίδειξη της πρόσκλησης, έλεγχος ταυτοτήτων, έλεγχος τσαντών), παρέστησαν προσωπικότητες της γαλλικής πολιτικής σκηνής παρουσία του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας κ. Φρανσουά Ολλάντ ο οποίος είχε ολιγόλεπτη συζήτηση με την Ροδίτικη αντιπροσωπεία.

Είμαστε βέβαιοι ότι ο δίαυλος που άνοιξε η αδελφοποίηση των δυο Πολιτιστικών Συλλόγων θα διατηρήσει το ενδιαφέρον ζωντανό για πολλά χρόνια και θα φέρει κοντά τις δυο κοινότητες αλλά και τις δυο χώρες.