9 Μαΐου: Η Ημέρα της Ευρώπης. Μια ημέρα που αποτελεί αφορμή για να στηθούν πολλά τηλεοπτικά και όχι μόνο πάνελ, να γραφτούν άπειρα άρθρα, να πραγματοποιηθούν ημερίδες και εκδηλώσεις σε όλη την Ευρώπη και να γίνουν αναρίθμητες συζητήσεις σχετικά με τις προκλήσεις και το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και πως είναι δυνατόν να μην υπάρχει αυτός ο προβληματισμός στους πολίτες της Ένωσης, την ώρα που η Ευρώπη προσπαθεί μετά κόπων και βασάνων να ανακάμψει από μια πολυετή οικονομική και θεσμική κρίση, αντιμετωπίζει τον σκόπελο της κοινωνικής συνοχής, ήρθε αντιμέτωπη με το Brexit, την πρόθεση για ανεξαρτητοποίηση της Σκωτίας και της Καταλονίας σε ένα ρευστό περιβάλλον γύρω της, στο οποίο καλείται να διαχειριστεί τεραστίου βεληνεκούς προκλήσεις, όπως η κλιματική αλλαγή, το κενό εξουσίας της διακυβέρνησης Trump, οι εξελίξεις στο νοτιανατολικό περίγυρο της ΕΕ και άλλα πολλά.
Και είναι αυτές ακριβώς οι προκλήσεις που έχουν απασχολήσει όχι μόνο τους πολιτικούς επιστήμονες και τους ειδικούς σε θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής, αλλά και τους πολίτες της ΕΕ που έχουν χωριστεί σε υπέρμαχους της Ενωμένης Ευρώπης και σε Ευρωσκεπτικιστές. Ωστόσο, μια σειρά από δράσεις και πρωτοβουλίες της ΕΕ όσον αφορά την οικονομία και τις επιχειρήσεις, την κοινωνική Ευρώπη, την υγεία και την ασφάλεια των τροφίμων, τον πολιτισμό, την τεχνολογία αλλά και την περιφερειακή πολιτική μετριάζουν την κατάσταση και έχουν μακροπρόθεσμο αντίκτυπο με πολλαπλά οφέλη για τους πολίτες.
Σχετικά με την τεχνολογία και την κοινωνική πολιτική, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εγκρίνει νέες πρωτοβουλίες για την εμβάθυνση της συνεργασίας στον ψηφιακό τομέα και συγκεκριμένα στη βελτίωση των βασικών ικανοτήτων και των ψηφιακών δεξιοτήτων των ευρωπαίων πολιτών, με στόχο τη μείωση των κοινωνικοοικονομικών ανισοτήτων και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της κοινωνικής συνοχής, την καταπολέμηση της ανόδου του λαϊκισμού, της ξενοφοβίας, του διχαστικού εθνικισμού και της διασποράς ψευδών ειδήσεων.
Επίσης, ιδιαίτερα ενθαρρυντικές είναι οι εξελίξεις για τους νέους επιχειρηματίες με την ΕΕ να είναι θετική σε μια ενιαία άδεια για τις καινοτόμες startups επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα η Επιτροπή εξετάζει το ενδεχόμενο ενός πανευρωπαϊκού κανονιστικού πλαισίου, το οποίο θα επιτρέπει στις εταιρείες τεχνολογίας στον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών να δραστηριοποιούνται σε ολόκληρη την Ευρώπη χωρίς να υπάρχουν οι καθυστερήσεις της γραφειοκρατίας.
Επιπλέον, η κήρυξη του 2018 σαν Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς, και η πληθώρα εκδηλώσεων που θα λάβουν χώρα σε όλη την Ευρώπη, έχουν σαν στόχο την να δώσουν τη δυνατότητα στους πολίτες να γνωρίσουν καλύτερα την κοινή πολιτιστική τους κληρονομιά και να συμμετάσχουν πιο ενεργά στη διατήρησή της. Μέσα από την λογοτεχνία, την τέχνη, την παράδοση, τις γεύσεις, τα αφηγήματα και τις ταινίες θα μπορέσουν οι Ευρωπαίοι να ανακαλύψουν την πολυμορφία της κληρονομιάς αυτής και να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους σχετικά με κάτι τόσο θεμελιώδες για την ταυτότητά τους.
Έχοντας στο νου μας όλα αυτά, η μεγαλύτερη πρόκληση για την Ευρώπη σήμερα είναι να αρχίσουμε να γιορτάζουμε αυτή την ημέρα σαν μία υπόδειξη για το μέλλον, το κοινό μας Ευρωπαϊκό Μέλλον.
Μαγδαληνή Τσουρδιού
για το Σπίτι της Ευρώπης στη Ρόδο