Το Σπίτι της Ευρώπης στη Ρόδο σε συνεργασία με το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης EUROPE DIRECT, της ΑΝ.ΔΩ., πραγματοποίησε μια πολύ ενδιαφέρουσα όσο και επίκαιρη Ημερίδα με μεγάλη συμμετοχή κοινού και θέμα: «Οι εξεγέρσεις στον Αραβικό Κόσμο: αίτια και συνέπειες»
Ομιλητές:
- η κα Βιβή Κεφαλά, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αιγαίου και
- ο κ. Νικόλαος Βουλέλης, δημοσιογράφος
Τα θέματα που αναπτύχθηκαν επικεντρώθηκαν κυρίως στα παρακάτω:
Είναι αλήθεια ότι τίποτα δεν προμήνυσε στις αρχές του 2011 ότι η αύξηση της τιμής βασικών ειδών διατροφής σε αραβικές χώρες, θα μπορούσε να προκαλέσει κάτι περισσότερο από τις περιοδικές και μάλλον συνηθισμένες ταραχές του ψωμιού. Η πραγματικότητα αποδείχτηκε διαφορετική. Οι συγκεντρώσεις για την ακρίβεια στην Τυνησία μετατράπηκαν πολύ γρήγορα σε διαδηλώσεις κατά του καθεστώτος. Σχεδόν ταυτόχρονα άρχισαν εξεγέρσεις και σε άλλες αραβικές χώρες: στην Αίγυπτο, την Υεμένη, το Μπαχρέιν, τη Λιβύη, τη Συρία.
Τα αιτήματα των εξεγερμένων στις αραβικές χώρες εστιάζονται στις αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της ισονομίας, της προόδου και της ευημερίας. Ακόμη και οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι της Αιγύπτου έμειναν έκπληκτοι με την λαϊκή οργή και ήσαν θεατές των εξελίξεων. Πολλά ερωτήματα γεννιόνται και οι απαντήσεις δεν είναι καθόλου αυτονόητες. Πολλά ζητήματα τίθενται και πρώτα απ’ όλα σχετίζονται με τα αίτια που γέννησαν τις εξεγέρσεις αυτές, με τις ομοιότητες που έχουν στις διάφορες χώρες και τις διαφορές τους.
Η διεθνής κοινότητα αναρωτιέται αν θα αλλάξει ο χάρτης του Αραβικού Κόσμου, ειδικά μετά τον πόλεμο στη Λιβύη που εγείρει ζήτημα διατήρησης του ενιαίου χαρακτήρα της χώρας. Ποια θα είναι η επόμενη ημέρα; Ποιες θα είναι οι σχέσεις των αραβικών καθεστώτων μεταξύ τους και με τους μη άραβες γείτονές τους; Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η στάση των Δυτικών χωρών, όπως της Γαλλίας ή των ΗΠΑ, της Ευρωπαϊκής ¸νωσης και του ΝΑΤΟ, μεμονωμένων ή σε συλλογικό επίπεδο. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης και η πολιτική άλλων χωρών στην αντιμετώπιση των αραβικών εξεγέρσεων, όπως η πολιτική της Σαουδικής Αραβίας, του Ιράν, του Ισραήλ, της Τουρκίας, αλλά και της Ρωσίας.