Το Σπίτι της Ευρώπης στη Ρόδο

Για μια Ενωμένη Ευρώπη από το 2000

Για μια Ενωμένη Ευρώπη από το 2000

Ο Μάιος μήνας έχει καθιερωθεί σαν ο μήνας της Ευρώπης, αρχής γενομένης από την περίφημη δήλωση του τότε Υπουργού Εξωτερικών της Γαλλίας, ο οποίος στις 9 Μαΐου 1950, εκφώνησε την γνωστή σαν Δήλωση Ρομπέρ Σουμάν, που σηματοδότησε την απαρχή μιας νέας εποχής για την Ευρώπη. Με αυτή του την διακήρυξη έβαλε τα θεμέλια του Ευρωπαϊκού οικοδομήματος με κύριο στόχο να προστατεύσει την Ειρήνη και τη Δημοκρατία και ξεκινώντας ένα εγχείρημα που όμοιό του δεν έχει υπάρξει.

Η σημερινή βέβαια οικονομική κατάσταση στην Ευρώπη, που έχει απλωθεί σαν φαινόμενο ντόμινο στις χώρες της Ευρωζώνης, κάνει πολλούς από τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ακόμη πιο σκεπτικιστές από ότι ήταν μέχρι τώρα και όχι χωρίς λόγο.

Το Σπίτι της Ευρώπης, λόγω των βουλευτικών εκλογών, μετέθεσε τις φετινές εκδηλώσεις του για τον εορτασμό της ημέρας αυτής στο τέλος Μαΐου και μέχρι τα μέσα Ιουνίου οπότε και οργανώνει συνολικά τρεις εκδηλώσεις.

Η πρώτη εκδήλωση είναι αφιερωμένη στην Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, τι περιέχει, πώς εφαρμόζεται και πώς επηρεάζει τις σχέσεις της χώρας μας με τους γείτονές μας. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 30 Μαΐου 2012, στις 7 το απόγευμα, στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Δωδεκανήσου (ΕΒΕΔ), στην Αίθουσα «Γιώργος Καραγιάννης» (Γρηγορίου Λαμπράκη, 8  –  Πλατεία Κύπρου) με θέμα: «Η εφαρμογή της Σύμβασης του Δικαίου της Θάλασσας στις ελληνικές θάλασσες».

Προσκεκλημένος ομιλητής ο διακεκριμένος καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Διπλωματικής Ιστορίας κ. Εμμανουήλ Γούναρης, ο πλέον εξειδικευμένος στα θέματα του Δικαίου της Θάλασσας. Ο κ. Γούναρης υπηρέτησε στο Υπουργείο Εξωτερικών σαν εμπειρογνώμων για θέματα Δικαίου της Θάλασσας μέχρι το 2009. Σαν διεθνολόγος και ιστορικός ασχολήθηκε με θέματα του Δικαίου της Θάλασσας σαν μέλος και αρχηγός Ελληνικών Αντιπροσωπειών σε Διεθνείς Πολιτικούς Οργανισμούς.

Στη διάλεξη αυτή ο κ. Γούναρης αφού αναπτύξει τα σημαντικότερα θέματα της Σύμβασης αυτής, θα παρουσιάσει αφενός μεν τις νομικές και πολιτικές πτυχές από την εφαρμογή των κανόνων της Σύμβασης στις ελληνικές θάλασσες, αφετέρου δε θα αναφερθεί στις δυνατότητες οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών της χώρας μας με τα γειτονικά μας κράτη Τουρκία, Κύπρο, Ιταλία, Αλβανία, Αίγυπτο και Λιβύη.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.