Το Σπίτι της Ευρώπης στη Ρόδο

Για μια Ενωμένη Ευρώπη από το 2000

Για μια Ενωμένη Ευρώπη από το 2000

2009-2012: Συνοπτική αναφορά στις δραστηριότητες και τη συμμετοχή του Σπιτιού της Ευρώπης στα πλαίσια του Mare Nostrum.

1) 30 και 31 Μαρτίου 2009 – στη Φλωρεντία – Συμμετοχή στη 1η διεθνή συνάντηση εργασίας (Kick off meeting) · Γνωριμία με τους 10 εταίρους και συνεργάτες, και ανάλυση του προγράμματος υπό την καθοδήγηση της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Φλωρεντίας και ειδικά του Τμήματος Αναστήλωσης Ιστορικών Κτηρίων.

2) 7,8 και 9 Νοεμβρίου 2009 – στη Ρόδο. Συμμετοχή στη 2η Διεθνή Συνάντηση Εργασίας, των εταίρων και συνεργατών του προγράμματος Συμμετοχή στη Συνάντηση εργασίας.

Ενημέρωση του εκπαιδευτικού προσωπικού του 6ου Γυμνασίου Ρόδου (Οικοκυρικής Σχολής) για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ΜΝ Διοργάνωση ¸κθεσης έργων ζωγραφικής (ασπρόμαυρα σχέδια με μολύβι) 40 μαθητών με θέμα τις συνεργαζόμενες χώρες ή πόλεις Συρακούσες, Καρχηδόνα, Βαλέττα, Λίβανος, Συρία (ποια εικόνα έχουν στο νου τους με το άκουσμα της χώρας ή της πόλης)

Διοργάνωση Έκθεσης φωτογραφίας με θέμα «Στενές σχέσεις των πλοίων με τις οχυρώσεις της Παλιάς Πόλης της Ρόδου» της Άννας Χαρίτου.

Γεύμα των συνέδρων στο Σπίτι της Ευρώπης με συνοδεία ελληνική μουσική στο πιάνο από τον κ. Γιώργο Χατζηαντώνη.

Ξενάγηση των συνέδρων στο Μουσείο και τη Μεσαιωνική Πόλη από τη Μαριλένα Σωκιανού

3) 30 Μαΐου 2010 – στη Ρόδο – Κυριακή πρωί. Ξενάγηση στους ιερούς χώρους λατρείας 3 Θρησκειών της Χριστιανικής, Εβραϊκής και Μουσουλμανικής και του Καθολικού Δόγματος στη Μεσαιωνική και σύγχρονη Πόλη της Ρόδου Η ξενάγηση έγινε από τη Μαριλένα Σωκιανού με συμμετοχή πάνω από 100 άτομα.

4) 24 Ιουνίου 2010 – στη Ρόδο – Φεστιβάλ μουσικής Thalatta…Thalatta από τις 6 χώρες του Προγράμματος στην αυλή του Αρχαιολογικού Μουσείου Ρόδου Τραγούδι από τη Σαπφώ Σταυρίδη, και τον Νασουαν συμμετοχή των συγκροτημάτων τους

5) Πρόσκληση και φιλοξενία στα Γραφεία του Σπιτιού της Ευρώπης 2 συναντήσεων 2 Focus groups για συνεργασία με 12 τοπικούς φορείς της διοίκησης του τεχνικού κόσμου και του τουρισμού και με τη συμμετοχή 4 φορέων του εξωτερικού . Συζητήθηκαν και αναλύθηκαν διεξοδικά η κοινωνική, πολεοδομική, οικονομική κατάσταση και ανάπτυξη του ανατολικού τμήματος (εβραϊκή συνοικία λόγω γειτνίασής της με τα λιμάνια-θαλάσσιο μέτωπο) της Παλιάς Πόλης της Ρόδου. Με τη συνοδεία μας και αρμοδίων του Δήμου, μια κοινωνιολόγος και μια πολεοδόμος επισκέφθηκαν πολλές κατοικίες στην περιοχή και πήραν συνεντεύξεις από τους ενοίκους τους, κατέγραψαν τις απόψεις του κόσμου που ζει κυρίως αλλά και εργάζεται στην Παλιά Πόλη.

6) 19 Νοεμβρίου 2010 – στη Ρόδο – Ακταίον. Ομιλία της ξεναγού Μαρίτσας Μαντικού με θέμα: «Ο Φοίνικες:Η διαδρομή τους στη Μεσόγειο» Μετά την ομιλία προβλήθηκε dvd από τη Γαλλική τηλεόραση που έδειχνε σε «εικονική πραγματικότητα» , πως θα πρέπει να ήταν το λιμάνι της Καρχηδόνας ένα «λιμάνι με ουρά ή Κόθων»

7) 29 Νοεμβρίου 2010 – στη Ρόδο. Ελεγχος πορείας του προγράμματος από εκπρόσωπο της ΕΕ. Συμμετοχή σε σύσκεψη με εκπροσώπους των εταίρων και συνεργατών από το εξωτερικό και την Ελλάδα, αλλά και με φορείς του εμπορικού κόσμου της Παλιάς Πόλης της Ρόδου, ευρεία σύσκεψη στα Γραφεία της Διεύθυνσης Μεσαιωνικής Πόλης και Μνημείων

8) 20-21 Ιανουαρίου 2011 – στη Ρόδο. Γραφεία Διεύθυνσης Μεσαιωνικής Πόλης και Μνημείων Συμμετοχή σε ευρεία σύσκεψη εκπροσώπων των εταίρων και συνεργατών από το εξωτερικό και την Ελλάδα. Πορεία του προγράμματος, έλεγχος, υποδείξεις, νέες προτάσεις, πεπραγμένα.

9) 11-14 Απριλίου 2011 – στη Μάλτα – 4η Διεθνής Συνάντηση και 1ο Διεθνές Συνέδριο για τους Φοίνικες. Συμμετοχή, παρουσίαση του έργου του Σπιτιού της Ευρώπης, Παρακολούθηση συνεδρίου. Συνεργασία με εταίρους.

10) 29 Μαΐου 2011 – Ξενάγηση στο λιμάνι της Ρόδου. “Νεώτερα και παλαιότερα ευρήματα στο λιμάνι της Ρόδου” Από την αρχιτέκτονα του Υπουργείου Πολιτισμού Κατερίνα Μανούσου- Ντέλλα. Παρακολούθησαν 40 άτομα μέλη και φίλοι του Σπιτιού της Ευρώπης.

11) 19 Ιουνίου 2011 – στη Ρόδο. Ξενάγηση στο Επιγραφικό Τμήμα και τις Νέες Συλλογές του Αρχαιολογικού Μουσείου της Ρόδου Τις ξεναγήσεις έκαναν οι αρχαιολόγοι της ΚΒ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Ρόδου κες Δρελιώση και Μαρκέτου Στο Επιγραφικό τμήμα η ξενάγηση αφορούσε και σε φοινικικές επιγραφές.

12) 19-23 Σεπτεμβρίου 2011 – στην Τυνησία – στην Καρχηδόνα, 5η Διεθνής Συνάντηση Εργασίας στην πόλη Καρχηδόνα και 2ο Διεθνές Συνέδριο για τους Φοίνικες. Παρουσίαση του έργου του Σπιτιού της Ευρώπης και παρακολού- θηση του συνεδρίου

13) 4 Νοεμβρίου 2011 – στη Ρόδο – Ξενώνας Αγίας Αικατερίνης. Σεμινάριο ενημέρωσης 100 μαθητών από 4 Δημοτικά σχολεία της Ρόδου για το περιεχόμενο του προγράμματος ΜΝ. Το σεμινάριο έγινε ανά 2 Δημοτικά σχολεία στον Μίλησαν αρχαιολόγοι, ο Στάθης Ευαγγελινίδης, η Εύη Κακά και η Άννα Χαρίτου. Οι παριστάμενοι δάσκαλοι ενημερώθηκαν και αυτοί και ανέλαβαν να καθοδηγήσουν τους μαθητές να δημιουργήσουν κάποιο καλλιτεχνικό έργο (φωτογραφίες από τα τείχη και τα ευρήματα στο εμπορικό λιμάνι) ή να κάνουν κάποιες κατασκευές, ή να γράψουν μια εργασία, να πάρουν κάποιες συνεντεύξεις ή να γράψουν μια φανταστική ιστορία που να βασίζεται στο Σεμινάριο που παρακολούθησαν.

14) 24-25 Νοεμβρίου 2011 – στη Φλωρεντία – Επιτροπή παρακολούθησης του προγράμματος. Συνεργασία με εταίρους για την πορεία του προγράμματος. Παρουσίαση των δράσεων του Σπιτιού της Ευρώπης μετά την προηγούμενη παρουσίαση. Δέσμευση για τις επόμενες δραστηριότητες. Διευκρινίσεις.

15) 13 Δεκεμβρίου 2011 στη Ρόδο – Ακταίον – ¸κθεση των έργων των μαθητών μετά το Σεμινάριο του Νοεμβρίου. Τα σχολεία διαφοροποιήθηκαν και παρουσίασαν διαφορετική δουλειά το ένα με το άλλο.. Αλλα παρουσίασαν γλυπτά καλλιτεχνήματα που παρίσταναν τους Μύλους και τα τείχη του λιμανιού της Ρόδου, άλλα πήραν συνεντεύξεις από παραδοσιακούς τεχνίτες και φωτογράφησαν τη δουλειά ενός καραβομαραγκού, άλλα συγκέντρωσαν στοιχεία για τη μεσαιωνική κυρίως περίοδο της ζωής της Ρόδου που τα παρουσίασαν οι ομάδες συνεργασίας μέσω PPT, και τέλος κάποια ομάδα μαθητών έγραψε μια φανταστική ιστορία για ένα ναυαγό που την εποχή την προϊστορική βρέθηκε μισοπεθαμένος στις ακτές της Ρόδου και αναγνώριζε ένα ένα τα κοινά στοιχεία που είχε η πατρίδα του με τη Ρόδο!!! Οι μαθητές και τα σχολεία τιμήθηκαν με αναμνηστικά διπλώματα από το Δήμο Ρόδου.

16) 25-27 Ιανουαρίου 2012 – στην Τύρο του Λιβάνου – 6η Διεθνής Συνάντηση εργασίας 3ο Διεθνές Συνέδριο για τους Φοίνικες. Παρουσίαση της δουλειάς του Σπιτιού στη συνάντηση των εταίρων και συνεργατών και παρακολούθηση του 3ου Διεθνούς συνεδρίου για τους Φοίνικες.

17) 4 Απριλίου 2012 – Τετάρτη πρωί στη Ρόδο – Σεμινάριο 40 μαθητών Δημοτικού Σχολείου στο Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών-Ενυδρείο. Οι μαθητές ενημερώθηκαν από τους υδροβιολόγους κα Κορσίνι και κ. Καλογήρου πάνω σε θέματα ψαριών, μόλυνσης των θάλασσας, κινδύνων που αντιμετωπίζει και η Μεσόγειος και οι ακτές και ο άνθρωπος. Ξενάγηση στις στοές με τις κτιστές δεξαμενές και το μουσείο του Κέντρου.

18) 19-21 Απριλίου 2012 – στη Σικελία – 7η Διεθνής συνάντηση εργασίας και συνέδριο «Οι πόλεις λιμάνια και οι αγορές δια μέσου των αιώνων» Παρουσίαση της δουλειάς του Σπιτιού, παρακολούθηση του συνεδρίου. Επίσκεψη τοπικών αγορών με τρόφιμα σε πόλεις της δυτικής (φοινικικής) Σικελίας.

19) 13 Ιουνίου 2012 – Εσπερίδα στο Ενυδρείο και ξενάγηση στο μουσείο και τις κτιστές δεξαμενές.

Ομιλητές οι υδροβιολόγοι Μαρία Κορσίνι «Μια ματιά στη βιοποικιλότητα της Μεσογείου και στις κυριότερες απειλές της» και ο Στέφανος Καλογήρου «Ψάρια – εισβολείς στη Μεσόγειο και η επίδραση αλιευτικών εργαλείων στα παράκτια οικοσυστήματα”. Συμμετοχή 60 μελών και φίλων του Σπιτιού.

20)14 Ιουνίου 2012 – στη Ρόδο – στα Γραφεία Σπιτιού της Ευρώπης Π. Πόλη Σεμινάριο “Train the Trainers”. Από τον εμπειρογνώμονα Hassan El Zein από τον Λίβανο, σε παράγοντες του τουρισμού. ¼σοι παρακολούθησαν πήραν και πιστοποιητικό παρακολούθησης.

21) 28-30 Ιουνίου 2012 – στη Ρόδο – 8η Διεθνής συνάντηση εργασίας και ολοκλήρωση των περισσοτέρων δράσεων του προγράμματος.

Σαββάτο 30 Ιουνίου 2012 – 4ο Διεθνές συνέδριο για τους Φοίνικες.

Σάββατο 30 Ιουνίου 2012, το βράδυ στο Ηχος και Φως θεατρική παράσταση Από την ελληνική τραγωδία του Ευριπίδη «Φοίνισσες».

Κυριακή πρωί 1 Ιουλίου 2012 – ξενάγηση στην Π. Πόλη και το Μουσείο.