Το Σπίτι της Ευρώπης στη Ρόδο

Για μια Ενωμένη Ευρώπη από το 2000

Για μια Ενωμένη Ευρώπη από το 2000

Μετά την πολύ επιτυχημένη παρουσίαση της κας Αναστασίας Δρελιώση-Ηρακλείδου με θέμα «Συμπόσια και Εδέσματα στην Αρχαία Ρόδο», το «Δίπτυχο Ελληνικού Πολιτισμού», που συμπεριέλαβε φέτος στο πρόγραμμα των εκδηλώσεών του το Σπίτι της Ευρώπης στη Ρόδο ολοκληρώνεται με την δεύτερη εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί  την Τετάρτη 24 Απριλίου 2013, στις 7 το απόγευμα, στην αίθουσα εκδηλώσεων του «ΑΚΤΑΙΟΝ»  με θέμα: «Μια πρώρα από την Νίσυρο και η Νίκη της Σαμοθράκης».

Το θέμα αυτό θα παρουσιάσει η Δρ Αρχαιολογίας κα Μελίνα Φιλήμονος-Τσοποτού, Επίτιμη Διευθύντρια ΚΒ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, η οποία όταν τη ρωτήσαμε, σχετικά με το θέμα που θα μας παρουσιάσει, μας είπε:

«Η λίθινη πρώρα πλοίου, η οποία βρέθηκε στη Νίσυρο το 2007, ανήκει σε μία περιορισμένη ομάδα μνημείων σε σχήμα πρώρας ή πρύμνης πολεμικού πλοίου, που αποτελούσαν συνήθως βάσεις αγαλμάτων. Σε αυτήν την ομάδα ανήκουν η ενεπίγραφη πρώρα και η ανάγλυφη πρύμνη στην ακρόπολη της Λίνδου, αλλά και άλλα μνημεία που προέρχονται κυρίως από τη Ρόδο αλλά και την Κω. Ασφαλώς η σημαντικότερη γνωστή βάση σε σχήμα πρώρας πλοίου είναι αυτή του αγάλματος της Νίκης της Σαμοθράκης, η οποία βρέθηκε στο ιερό των Μεγάλων Θεών πριν από 150 χρόνια και αποτελεί ένα από το πλέον προβεβλημένα εκθέματα του Μουσείου του Λούβρου. Με βάση το υλικό κατασκευής της που είναι ο ροδιακός λάρτιος λίθος, αλλά και άλλα στοιχεία, το γλυπτό θεωρήθηκε εξ αρχής ροδιακό έργο. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια από πολλούς ερευνητές εκφράζονται αμφιβολίες για τη ροδιακή προέλευση του μνημείου. Το νέο εύρημα από τη Νίσυρο, φτιαγμένο από το ίδιο υλικό με τη βάση της Νίκης της Σαμοθράκης, δηλ. από λάρτιο λίθο,  αναπαριστά τον ίδιο τύπο πολεμικού πλοίου και ενισχύει την υπόθεση για τη ροδιακή προέλευση του σημαντικότερου ναυτικού αναθήματος της αρχαιότητας».

Είναι ενδιαφέρον να πούμε ότι αυτήν την περίοδο το θαυμάσιο άγαλμα της Νίκης της Σαμοθράκης, που εντυπωσιάζει τους επισκέπτες του Μουσείου του Λούβρου, στη Γαλλική πρωτεύουσα, υφίσταται εργασίες συντήρησης στα εργαστήρια του Μουσείου, γεγονός που καθιστά το θέμα της διάλεξης ακόμη πιο επίκαιρο. Η πρώρα της Νισύρου, που ανακαλύφθηκε σχετικά πρόσφατα, θα είναι το έναυσμα για την πολύ ενδιαφέρουσα αυτή παρουσίαση η οποία θα ρίξει αρκετό φως σ’ αυτού του τύπου τα γλυπτά έργα της αρχαιότητας.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.