Το Σπίτι της Ευρώπης στη Ρόδο

Για μια Ενωμένη Ευρώπη από το 2000

Για μια Ενωμένη Ευρώπη από το 2000

Την Κυριακή, 20 Οκτωβρίου 2013, ειπώθηκαν τα τελευταία “εις το επανειδείν” μεταξύ των συνέδρων του 4ου Διεθνούς Συνεδρίου Προσομοίωσης Περιφερειακών Διεθνών Οργανισμών Ρόδου – RhodesMRC 2013. Οι περισσότεροι από τους συνέδρους ήδη εξεδήλωσαν το ενδιαφέρον τους για να συμμετάσχουν και στο επόμενο συνέδριο που θα λάβει χώρα τον Οκτώβρη του 2014, σε έναν ακριβώς χρόνο από τώρα. Σε μία συγκινητική τελετή λήξης, οι νέοι σύνεδροι, φοιτητές από 8 ελληνικά πανεπιστήμια και ένας φοιτητής από το Ιράκ, και μαθητές από τη Ρόδο, την Τήλο και τη Θεσσαλονίκη, χειροκρότησαν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τριών ημερών συνεδριάσεων αλλά και την ανάδειξη των καλύτερων ανάμεσά τους.

Σε Πανεπιστημιακό επίπεδο συμμετείχαν τρεις οργανωμένες αποστολές: από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Οι αποστολές του ΑΠΘ και του ΔΠΘ αποτελούνταν από έμπειρους και νέους συμμετέχοντες, αλλά η ομάδα από τη Θεσσαλονίκη κρίθηκε στα σημεία καλύτερη, λαμβάνοντας την αντίστοιχη τιμητική πλακέτα. Ιδιαίτερη μνεία έλαβε η αποστολή του Πανεπιστημίου Αιγαίου, καθώς, αν και το σύνολο των συμμετεχόντων δεν είχε καμία προηγούμενη εμπειρία προσομοίωσης, εντυπωσίασε με τις επιδόσεις της και διεκδίκησε ακόμη και βραβεία μεμονωμένων συμμετεχόντων. Σε Λυκειακό επίπεδο, η Οργανωτική Επιτροπή δυσκολεύτηκε εξαιρετικά να επιλέξει την καλύτερη αποστολή μεταξύ του 4ου Λυκείου Ρόδου και του Λυκείου Κρεμαστής, καθώς ο ενθουσιασμός και η προετοιμασία των δύο ομάδων ξεπέρασαν κάθε προσδοκία. Τελικά, το έπαθλο απονεμήθηκε στο Λύκειο Κρεμαστής.

Για πέντε ημέρες, οι συμμετέχοντες στο συνέδριο είχαν την ευκαιρία να αναλάβουν ρόλους διπλωματών και να εκπροσωπήσουν τις χώρες που τους ανατέθηκαν, να συζητήσουν επί ενδιαφερόντων θεμάτων και να υιοθετήσουν με διπλωματικές διαδικασίες αποφάσεις. Όλα ξεκίνησαν την Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου, με την επίσημη Τελετή Έναρξης, οπότε και οι συνδιοργανωτές του RhodesMRC 2013, το Σπίτι της Ευρώπης στη Ρόδο, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ο Δήμος Ρόδου, το Τμήμα Μεσογειακών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και το Κέντρο Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού Ρόδου υποδέχθηκαν τους σχεδόν εκατό συνέδρους και εθελοντές στη Νέα Πτέρυγα του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ρόδου. Τέσσερις μαθήτριες του Μουσικού Σχολείου Ρόδου, υπό τη διεύθυνση του Μιχάλη Καλαεντζή, έντυσαν μουσικά την τελετή και στη συνέχεια τραγούδησαν μαζί με τους συνέδρους το “We are the World”, των Michael Jackson και Lionel Richie, δημιουργώντας μία ζωντανή χορωδία με 100 και πλέον «χορωδούς».

Την Πέμπτη, την Παρασκευή και το Σάββατο, έλαβαν χώρα όλες οι διαδικασίες, οι διαπραγματεύσεις που τελικό στόχο είχαν την επίτευξη της συναίνεσης επί των τελικών κειμένων. Οι εργασίες κρίθηκαν επιτυχείς και τα τελικά κείμενα σύντομα θα αναρτηθούν στο διαδίκτυο και θα αποσταλούν στους αντίστοιχους Διεθνείς Οργανισμούς.

Παράλληλα με το επίσημο πρόγραμμα, η Επιτροπή Νέων του Σπιτιού της Ευρώπης διοργάνωσε δύο εκδηλώσεις στα ελληνικά, ανοικτές για το κοινό. Η πρώτη, την Πέμπτη, 17/10, στο Ακταίον με τίτλο “Πολιτιστική Κληρονομιά: Έννοια, Νομικό Πλαίσιο και Πρακτικές” με ομιλητές την Π. Νάσκου-Περράκη, Καθηγήτρια Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Οργανισμών στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Διευθύντρια της Έδρας UNESCO Διαπολιτισμικής Πολιτικής για μια Δραστήρια και Αλληλέγγυα Ιθαγένεια, Ακαδημαϊκά Υπεύθυνη του ThessISMUN, με τίτλο: ”Ο ρόλος της UNESCO στην προστασία των πολιτιστικών αγαθών”. Στη συνέχεια μίλησε η κ. Λη Μηναΐδη, Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας του Οργανισμού Πόλεων Παγκόσμιας Κληρονομιάς με τίτλο: “Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά” και έκλεισε ο κ. Στέφανος Κατσούλης, Υποψήφιος Διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Πρόεδρος του Ομίλου UNESCO Νέων Θεσσαλονίκης με τίτλο: ”UNESCO και κοινωνία των πολιτών: 10 χρόνια καλών πρακτικών στη Θεσσαλονίκη”. Η δεύτερη εκδήλωση με τίτλο “Ακαδημαϊκές προσομοιώσεις: μια εναλλακτική προσέγγιση”, προσέφερε μία πρωτόγνωρη για τα ευρωπαϊκά δεδομένα διαδικασία, μια ανοικτή προσομοίωση ενταγμένη σε μυθολογικό πλαίσιο, αυτό του Συμβουλίου του Elrond, από το έργο του J.R.R. Tolkien “Ο Άρχοντας των Δακτυλιδιών”, οπότε επιλεγμένα μέλη του προεδρείου και συμμετέχοντες του RhodesMRC 2013 υιοθέτησαν συγκεκριμένους ρόλους και συνεδρίασαν για να διαπραγματευτούν την τύχη του Ενός Δακτυλιδιού.  Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε ένα γεμάτο Κατάλυμα της Ισπανίας, την Παρασκευή, 18/10, και χάρισε μοναδικές στιγμές στους παρευρισκόμενους.

Από κάθε άποψη, το RhodesMRC 2013 κρίθηκε από όλους τους εμπλεκόμενους ως άκρως επιτυχές και πλέον καθιερώνει για τα καλά τον νέο αυτό θεσμό στον παγκόσμιο χάρτη των συνεδρίων προσομοίωσης. Για ακόμη μία φορά, η Ρόδος ως προορισμός μάγεψε τους επισκέπτες της, τόσο με τους πολιτιστικούς χώρους των εκδηλώσεων και τη Μεσαιωνική Πόλη όσο και με την εκδρομή στις Πηγές Καλλιθέας, το Σάββατο, 19/10.

Σύντομα θα κοινοποιηθεί προς την τοπική κοινωνία και μία συνολική αποτίμηση για τα οφέλη που προσφέρει το RhodesMRC στην μετατροπή της Ρόδου σε έναν πόλο έλξης διεθνούς ακαδημαϊκού τουρισμού, αλλά σε αυτή τη φάση οφείλουμε να τονίσουμε δύο σημεία. Με το RhodesMRC, οι μαθητές των λυκείων μας αποκτούν, με ελάχιστο κόστος, πρόσβαση σε μία ακαδημαϊκή εμπειρία επιπέδου, που μαθητές από την υπόλοιπη Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο πληρώνουν αρκετές εκατοντάδες ευρώ για να συμμετάσχουν (π.χ. σε αντίστοιχα συνέδρια στην Τουρκία, την Ευρώπη, τις ΗΠΑ). Επιπλέον, μετά από προσπάθειες ετών, το Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου αποκτά μία μόνιμη ομάδα Model United Nations, με αξιώσεις για συμμετοχή και σε άλλα διεθνή συνέδρια προσομοίωσης, που σε συνεργασία με το Σπίτι της Ευρώπης στη Ρόδο, θα προετοιμάζει και θα συντονίζει τις αποστολές. Ήδη, υπάρχει ο σχεδιασμός για οργανωμένη πολυμελή συμμετοχή στο Thessaloniki International Student Model United Nations, τη μεγαλύτερη διοργάνωση των Βαλκανίων, που θα γίνει τον προσεχή Απρίλιο στην Θεσσαλονίκη.

Η Οργανωτική Επιτροπή θα ήθελε να ευχαριστήσει θερμά την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για τη στήριξή της, το Δήμο Ρόδου, το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης και τη ΔΕΡΜΑΕ για την διάθεση των χώρων και την εξαιρετική συνεργασία που υπέδειξαν, το Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Ρόδο, το Κέντρο Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού Ρόδου, τις διευθύντριες και τους καθηγητές του 4ου Λύκειου Ρόδου και του Λύκειου Κρεμαστής, τους εθελοντές, τα προεδρεία των επιτροπών και όλους τους συμμετέχοντες.

Το πόσο σημαντικό έχει αρχίσει να γίνεται το RhodesMRC ως θεσμός για τους νέους καταδεικνύεται και στο γεγονός ότι είναι το πρώτο ελληνικό πρόγραμμα για νέους που επιλέγεται από το Ευρωπαϊκό Φόρουμ “Nantes Creative Generations”, μία διοργάνωση που από το 2009 επιλέγει και αναδεικνύει τα καλύτερα projects για τους νέους της Ευρώπης. Έτσι, ο ιδρυτής του RhodesMRC, Μιχάλης Καβουκλής, υποψήφιος διδάκτορας του Τμ. Μεσογειακών Σπουδών, Επικεφαλής της Επιτροπής Νέων και μέλος του Δ.Σ. του Σπιτιού της Ευρώπης στη Ρόδο, και η Μαγδαληνή Τσουρδιού, διεθνολόγος, απόφοιτη του ΠΜΣ του Τμ. Μεσογειακών Σπουδών και μέλος της Επιτροπής Νέων του Σπιτιού, θα ταξιδέψουν στη Νάντη της Γαλλίας, από τις 23 έως τις 26/10 για να παρουσιάσουν το RhodesMRC και να ανταλλάξουν τεχνογνωσία και πρακτικές με υπεύθυνους άλλων 27 προγραμμάτων από 13 χώρες.

Τέλος, να τονίσουμε ότι οι προετοιμασίες για το RhodesMRC 2014 έχουν ήδη ξεκινήσει με την επιλογή των βασικών μελών του προεδρείου, έμπειρων φοιτητών και φοιτητριών από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, το Πάντειο Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.