Το Σπίτι της Ευρώπης στη Ρόδο

Για μια Ενωμένη Ευρώπη από το 2000

Για μια Ενωμένη Ευρώπη από το 2000

Το Σπίτι της Ευρώπης στη Ρόδο, με εκπρόσωπό τον Πρόεδρό του, Μιχάλη Καβουκλή, συμμετείχε στην Ετήσια Συνάντηση του Ελληνικού Εθνικού Δικτύου του Ευρω-Μεσογειακού Ιδρύματος Anna Lindh για τον Διάλογο μεταξύ των Πολιτισμών, που έλαβε χώρα στη Θεσσαλονίκη στις 26 και 27 Σεπτεμβρίου 2015 και στην οποία παρευρέθησαν περισσότερες από 30 οργανώσεις από όλη την Ελλάδα. Τη Ρόδο εκπροσώπησαν επίσης η κα Καίτη Καστρουνή, εκ μέρους του Διεθνούς Φόρουμ Πιάνου, και η Ελένη Φυτιλή, από το Δήμο Ρόδου.

anna-lindh

Μέσα από μία εκλογική διαδικασία μεταξύ των 150 και πλέον μελών του Εθνικού Δικτύου, εξελέγησαν τρία focal points: το Impact Hub Athens με έδρα την Αθήνα και αρμοδιότητα τη Νότια Ελλάδα, το Ιόνιο και την Κρήτη, Κέντρο Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης για το Ρατσισμό, την Οικολογία, την Ειρήνη και τη Μη Βία “ΑΝΤΙΓΟΝΗ” από τη Θεσσαλονίκη, με αρμοδιότητα τη Βόρεια Ελλάδα, και το Σπίτι της Ευρώπης στη Ρόδο με αρμοδιότητα τα νησιά του Αιγαίου. Σκοπός των focal points είναι να εκπροσωπούν το Δίκτυο στις περιοχές αρμοδιότητάς τους και να συντονίζουν τα μέλη της περιοχής τους για κοινές δράσεις και διασπορά των αξιών που πρεσβεύει το Ίδρυμα Anna Lindh.

Το Ίδρυμα Anna Lindh είναι ο πρώτος φορέας Ευρωμεσογειακής Συνεργασίας και δημιουργήθηκε από 37 κράτη μέλη. Ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 2004 και χρηματοδοτείται από κοινού από τα 37 κράτη-μέλη της Συνεργασίας με την οικονομική αρωγή και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Πρόκειται ουσιαστικά για φορέα που δημιουργήθηκε για να προωθήσει τον πνευματικό, κοινωνικό και πολιτιστικό διάλογο ανάμεσα στις συμμετέχουσες χώρες, καθώς και την υιοθέτηση μίας συμπεριφοράς φιλοξενίας και σεβασμού.

Το Ίδρυμα λειτουργεί ως Δίκτυο Δικτύων, 37 Εθνικών Δικτύων. Μέλη αυτών των δικτύων μπορούν να γίνουν μη-κυβερνητικοί οργανισμοί  και άλλοι πολιτιστικοί φορείς που ενδιαφέρονται για τους σκοπούς του Ιδρύματος. Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των σκοπών του, επιδιώκει να συνεργαστεί στενά με τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα ΜΜΕ καθώς και με άλλους ιδιωτικούς και κυβερνητικούς πολιτιστικούς φορείς.

Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού είναι επικεφαλής και συντονιστής του Ελληνικού Εθνικού Δικτύου, με συν-επικεφαλής την αστική μη κερδοσκοπική οργάνωση «Ενωμένες Κοινωνίες των Βαλκανίων».

Στα πλαίσια της Ετήσιας Συνάντησης, παρουσιάστηκε στους συμμετέχοντες φορείς και η Υποψηφιότητα της Ρόδου για Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021, η οποία χαιρετίστηκε ένθερμα. Ο εκπρόσωπος της Ρόδου παρουσίασε συνοπτικά το όραμα της Υποψηφιότητας, αλλά και τα μοναδικά χαρακτηριστικά της Ρόδου που την καθιστούν ζωντανό παράδειγμα ευρωπαϊκής ενοποίησης και ευρωμεσογειακού διαλόγου. Οι περισσότεροι από τους παρευρισκόμενους δήλωσαν γραπτά την επίσημη στήριξή τους στην υποψηφιότητα και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες για τη στήριξη στο εγχείρημα και από τους οργανισμούς τους.

Τέλος, με την ευκαιρία της επίσκεψης στη Θεσσαλονίκη, το Σπίτι της Ευρώπης στη Ρόδο συνδιοργάνωσε με τον Όμιλο για την UNESCO Νέων Θεσσαλονίκης και με τη στήριξη της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Θεσσαλονίκης, ανοικτή συζήτηση με θέμα οι “Αφανείς Προκλήσεις για την Ευρώπη”. Στη συζήτηση θίχτηκαν θέματα όπως η Ευρώπη που συνηθίσαμε, η Ευρώπη που θεωρούμε δεδομένη, η τεχνολογική πρόκληση που θα αντιμετωπίσει στα επόμενα χρόνια η Ευρώπη, η διατλαντική συμφωνία εμπορίου TTIP, και φυσικά το μεταναστευτικό και τις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του στην Ευρώπη. Το παρόν στην εκδήλωση έδωσαν αρκετοί νεαροί εκκολαπτόμενοι επιστήμονες, αλλά και μέλη του Εθνικού Δικτύου Anna Lindh.