Το Σπίτι της Ευρώπης στη Ρόδο

Για μια Ενωμένη Ευρώπη από το 2000

Για μια Ενωμένη Ευρώπη από το 2000

Το Σπίτι της Ευρώπης στη Ρόδο και το Ροδιακό Κέντρο Ιστορικών και Κοινωνικων Ερευνών – Rhodes Project ΚΣΕ διοργανώνουν επίκαιρη εκδήλωση με θέμα “Το Κοινωνικό Πρόσωπο της Ευρώπης μετά την κρίση”. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Πτέρυγα του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ρόδου, την Παρασκευή 1 Ιουλίου 2016, στις 20:00.

Σε μία χρονική περίοδο που ο κόσμος συνεχώς αλλάζει, με την ρευστότητα σε γεωπολιτικό, οικονομικό και ανθρωπιστικό επίπεδο να βρίσκεται σε επίπεδα που δεν έχουμε δει τις τελευταίες δεκαετίες, η Ενωμένη Ευρώπη μοιάζει αποκομμένη από τις ιδρυτικές αρχές της, εσωστρεφής, προσηλωμένη σε οικονομικά θέματα έχει αποξενωθεί από τους πολίτες της, ο άνθρωπος έχει φύγει από το κέντρο της. Εχει η Ευρώπη Κοινωνική Διάσταση; Πόσο επηρεάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση τη ζωή μας σε τοπικό επίπεδο; Μπορεί να έρθει ξανά ο πολίτης στο κέντρο της Ευρωπαϊκής Ιδέας;

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν:

– Κωνσταντίνα Κούνεβα, Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ: “Οι κοινωνικές πολιτικές που σχεδιάζει η Ε.Ε. σε αντίθεση με τις πολιτικές λιτότητας που επιβάλλει στα κράτη-μέλη”.

Γεννημένη το 1964 στη Σιλίστρα της Βουλγαρίας, πτυχιούχος Ιστορίας-Εθνογραφίας του Πανεπιστημίου «Αγ. Κύριλλος και Μεθόδιος». Εκτός από τη μητρική της γλώσσα, τη βουλγαρική, γνωρίζει καλά την ελληνική και τη ρωσική. Μητέρα ενός γιου, έχοντας ζήσει στη Βουλγαρία τα δύσκολα χρόνια της μετάβασης, μετά την κατάρρευση του καθεστώτος Ζίβκοφ, το 2001 αναγκάστηκε να μεταναστεύσει στην Ελλάδα ακολουθώντας το πρώτο μεγάλο ρεύμα των πολιτών που αναζητούσαν εργασία μετά την πτώση του «τείχους». Εργαζόμενη στην Ελλάδα από το 2001, ως υπάλληλος και από το 2003 έως το 2008 ως καθαρίστρια σε εργολαβικά συνεργεία της εταιρείας ΟΙΚΟΜΕΤ, στις υπηρεσίες καθαριότητας δημόσιων εταιρειών . Ενεργή συνδικαλίστρια από το 2002. Δραστηριοποιήθηκε στο σωματείο της ΠΕΚΟΠ και εκλέχθηκε στη διοίκηση του.

Στις 23/12/ 2008, καθώς επέστρεφε αργά το βράδυ από τη βάρδια της, κι ενώ είχε ήδη δεχθεί απειλές για τη συνδικαλιστική δράση της, δέχτηκε επίθεση με καυστικό οξύ από αγνώστους. Οι δράστες της επίθεσης δεν εντοπίστηκαν ποτέ. Επέζησε χάρη στη φροντίδα ιατρών και νοσηλευτών. Υποστηρίχτηκε από ένα  πλατύ κίνημα αλληλεγγύης, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, εξασφαλίζοντας πόρους για τις δεκάδες χειρουργικές επεμβάσεις και θεραπείες που χρειάστηκε ώστε να αποκατασταθούν ζωτικές λειτουργίες του οργανισμού της.

Παρά την επίθεση, δεν μετανιώνει για τον αγώνα που έδωσε για τα εργατικά δικαιώματα και την τήρηση του εργατικού δικαίου. Οι στόχοι αυτοί είναι περισσότερο επίκαιροι από ποτέ, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη και σ’ όλο τον κόσμο. Στις εκλογές του Μαϊου 2014, εξελέγη Ευρωβουλευτής με το ΣΥΡΙΖΑ.


– Χαρούλα Γιασιράνη
, Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος για θέματα Εθελοντισμού, Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Μετανάστευσης: “Η συμβολή της Ε.Ε. στην κοινωνική συνοχή στη νησιωτική Ελλάδα. Η περίπτωση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου”.Η Χαρούλα Γιασιράνη είναι Περιφερειακή Σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου, Εντεταλμένη σε θέματα Εθελοντισμού και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων (2014) και Αντιπρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρείας Περιφέρειας Ν. Αιγαίου -ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε. Επίσης εξελέγη μέλος της Περιφερειακής Επιτροπής Νοτίου Αιγαίου για την Ισότητα (2014) και διετέλεσε Δημοτική Σύμβουλος του Δήμου Ρόδου (2011-2014).

Έχει συμμετάσχει σε πλήθος ενημερωτικά και βιωματικά εργαστήρια και συνέδρια ως εισηγήτρια για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και των παιδιών και πρωτοστάτησε στην ίδρυση και λειτουργία του ξενώνα και το Συμβουλευτικό Κέντρο για γυναίκες θύματα βίας στη Ρόδο.

Είναι Ιδρυτικό μέλος και Πρόεδρος της Διεθνούς ΜΚΟ Γυναίκες Χωρίς Σύνορα (2001), ενώ συμμετέχει και έχει υπηρετήσει στις ακόλουθες ΜΚΟ:
▪ Αντιπρόεδρος τoυ Ανάπτυξιακού, Πολιτιστικού και Περιβαλλοντικού Συλλόγου (ΑΠΟΠΕΣ) των Ανατολικών συνοικιών της πόλεως Ρόδου
▪ Ιδρυτικό μέλος του Αντιπυρηνικού Μεσογειακού Παρατηρητηρίου
▪ Πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων της Ρόδου
▪ Ιδρυτικό μέλος και Γενικός Γραμματέας του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Ρόδου.

Μιχαήλ Γ. Καβουκλής, Πρόεδρος του Σπιτιού της Ευρώπης στη Ρόδο: “Σκέψεις και προβληματισμοί για το μέλλον της Ενωμένης Ευρώπης: η πλευρά της κοινωνίας των πολιτών”.

Ο Μιχάλης Καβουκλής γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Ρόδο. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Διπλωματία στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονία στη Θεσσαλονίκη, έχει μεταπτυχιακές σπουδές στις «Πολιτικές, Οικονομικές και Διεθνείς Σχέσεις της Μεσογείου» από το Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Ρόδο, όπου σήμερα είναι υποψήφιος Διδάκτορας.

Από το 2005 διευθύνει μια μικρή διαφημιστική επιχείρηση στη Ρόδο, ειδικευμένη στο local και το online marketing. Αναζητώντας την καινοτομία, η επιχείρηση εξειδικεύθηκε στην προώθηση μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων, ΜΚΟ, καλλιτεχνών και φυσικά της Ρόδου ως τουριστικού προορισμού, χρησιμοποιώντας τόσο Online όσο και Offline μέσα και συνδυάζοντας όλα τα οφέλη έντυπων και ψηφιακών εφαρμογών.

Το 2007, έγινε μέλος του Σπιτιού της Ευρώπης στη Ρόδο, Από το 2007 είναι ο εκπρόσωπός του στην Επιτροπή Νέων του Ευρωπαϊκού Δικτύου για την Εκπαίδευση  – EUNET, e.V.. και από το 2009 μέλος του Δ.Σ.. Το 2014 εξελέγη Πρόεδρος του Σπιτιού. Στα πλαίσια της συμμετοχής του έχει δημιουργήσει από το 2010 και έκτοτε διαχειρίζεται τη βραβευμένη προσομοίωση συνεδρίου RhodesMRC – Rhodes Model Regional Co-operation. Ως πρόεδρος του Σπιτιού το εκπροσωπεί σε διάφορες επιτροπές της EUNET, του Ευρωμεσογειακού Δικτύου Anna Lindh Foundation και άλλων φορέων σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Τη συζήτηση θα συντονίσει η ευρωπαιολόγος και συντονίστρια του 103,7 Στο Κόκκινο Ρόδου Πόλυ Χατζημάρκου.Η Πόλυ Χατζημάρκου είναι Πτυχιούχος στην Ιστορία και Θεωρία Τέχνης και στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό και Συντονίστρια του ραδιοφωνικού σταθμού Στο Κόκκινο Ρόδου 103,7.

Από το 2000 ως το 2007 εργάστηκε ως επιμελήτρια και επιστημονική συνεργάτιδα διαδοχικά στο Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης Δήμου Ροδίων και στον Οργανισμό Πολιτιστικής Ανάπτυξης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δωδεκανήσου.

Παράλληλα, από το 2000 ως σήμερα, είναι ανεξάρτητη επιμελήτρια εικαστικών εκθέσεων σε σειρά δημόσιων και ιδιωτικών πολιτιστικών φορέων ενώ κείμενά της έχουν δημοσιευθεί σε καλλιτεχνικές εκδόσεις.

Ανήκει στο μητρώο εκπαιδευτών του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης του Δήμου Ρόδου, διδάσκοντας Ιστορία Τέχνης, και στο παρελθόν έχει διδάξει στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ενηλίκων Ν. Δωδεκανήσου (ΚΕΕ) καθώς και σε ιδιωτικά ΤΕΕ. Επιπρόσθετα, έχει δώσει σειρά διαλέξεων και παρουσιάσεων στα πεδία των εικαστικών, του ευρωπαϊκού πολιτισμού και του πολιτιστικού τουρισμού.

Είναι Ραδιοφωνική παραγωγός από το 2003 και συντάκτρια πολιτιστικών σε διάφορα ΜΜΕ από το 2000.

Η συμμετοχή στην εκδήλωση είναι ελεύθερη για το κοινό.
Χορηγός Επικοινωνίας: Στο Κόκκινο – Ρόδος 103.7
Με την υποστήριξη του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ρόδου.
Θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης