Ένα συνέδριο, μία πόλη / Εννέα διεθνείς οργανισμοί, ένας κόσμος
Η Ρόδος φιλοξένησε για 8η συνεχόμενη φορά το Διεθνές Συνέδριο Προσομοίωσης Περιφερειακών Διεθνών Οργανισμών ή πιο γνωστό σαν Rhodes Model Regional Co-operation – RhodesMRC 2017, και πιο συγκεκριμένα την πανεπιστημιακή έκδοσή του, το διάστημα 11-15 Οκτωβρίου 2017, καθώς η λυκειακή έκδοση του συνεδρίου θα λάβει χώρα στις 9-12 Νοεμβρίου 2017.
Οργανωμένες αποστολές από τα Τμήματα Νομικής και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, από τα Τμήματα Νομικής και Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, από το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, το Πάντειο Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, το Πανεπιστήμιο Κρήτης, τη Σχολή Ευρωπαϊκού Δικαίου του Brunswick από τη Γερμανία, και φυσικά από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, αλλά και μεμονωμένοι φοιτητές και φοιτήτριες από διάφορα πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού, έδωσαν το παρόν στη Ρόδο και ανέλαβαν τον ρόλο των διπλωματών και εκπροσώπων συνολικά 180 χωρών και διεθνών οργανισμών, φέρνοντας στο συνέδριο και ενώπιον των οργανισμών που προσομοιώθηκαν τη φωνή κάθε λαού από κάθε γωνιά της Γης.
Με εξαιρετικά ενδιαφέροντα θέματα που εκτείνονταν από τις οικονομικές συνεργασίες στον Ειρηνικό Ωκεανό ή την Μαύρη Θάλασσα, τα δικαιώματα της γυναίκας στην Αφρική, ζητήματα βιοηθικής στην Ευρώπη μέχρι το trafficking παιδιών μέσα από τις προσφυγικές ροές, την ψηφιακή θωράκιση του ΝΑΤΟ, την κατάσταση στη Βενεζουέλα ή την Μέση Ανατολή, οι νεαροί διπλωμάτες «πάλεψαν» επί πέντε ημέρες και κατάφεραν να επιτύχουν τους αναγκαίους συμβιβασμούς που απαιτεί η διεθνής συνεργασίας για να υιοθετήσουν κοινά κείμενα και να προτείνουν λύσεις. Σκοπός της όλης προσομοίωσης, άλλωστε, είναι οι συμμετέχοντες να καταπιαστούν με ενδιαφέροντα θέματα που απασχολούν διαφορετικές γωνιές του κόσμου, να τα γνωρίσουν μέσα από διαφορετικές οπτικές γωνίες και να επιτύχουν λήψη αποφάσεων, στα πλαίσια που ορίζει κάθε οργανισμός.
Το RhodesMRC 2017 διακρίθηκε για την υψηλή του ακαδημαϊκή σχεδίαση του, ακόμη μία φορά! Αυτό βέβαια συμβαίνει χάρη στην δεκάμηνη και πλέον ετοιμασία που πραγματοποίησαν η Γραμματεία του συνεδρίου με επικεφαλής τη Μαγδαληνή Τσουρδιού, μαζί με τα 23 μέλη των προεδρείων των επιμέρους επιτροπών, υπό την υψηλή εποπτεία και αρωγή μίας επιστημονικής επιτροπής 25 πανεπιστημιακών και ερευνητών από 10 πανεπιστήμια και φορείς από 4 χώρες, με επικεφαλής την συντ. Καθηγήτρια Διεθνούς Δικαίου, κα Παρούλα Νάσκου-Περράκη.
Ταυτόχρονα, αποτέλεσε μία κορυφαία πολιτιστική εμπειρία για τους συμμετέχοντες, καθώς οι λειτουργίες και οι εργασίες του συνεδρίου έλαβαν χώρα μέσα στην πόλη της Ρόδου. Η Τελετή Έναρξης έλαβε χώρα στον προαύλιο χώρο του Παλατιού του Μεγάλου Μαγίστρου και η Τελετή Λήξης στον βραβευμένο με Europa Nostra αποκατεστημένο χώρο του Προμαχώνα του Παλατιού, δύο χώροι μοναδικής ιστορίας και πολιτιστικής αξίας, που χάρη στη Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, φιλοξένησαν τους 420 και πλέον συμμετέχοντες του συνεδρίου σε δύο μοναδικές τελετές, που άνοιξαν και έκλεισαν τις εργασίες τους. Οι εργασίες καθαυτές έλαβαν χώρα σε διάφορα κτήρια μέσα στην πόλη: το Δημαρχείο Ρόδου, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, τον Δικηγορικό Σύλλογο Ρόδου και το ξενοδοχείο Πλάζα, προσφέροντας την ευκαιρία στους συνέδρους να συνεδριάσουν σε ιστορικά κτήρια, να «συζητήσουν» με τους επιχειρηματικούς και επιστημονικούς φορείς της πόλης, και να περπατούν, να ζουν καθημερινά στον σφυγμό μία ιστορικής πόλης και ενός μοναδικής σύνθεσης ιστορικού και εμπορικού κέντρου. Για πέντε ημέρες, οι συμμετέχοντες και οι συμμετέχουσες έδωσαν μία διαφορετική ζωή μέσα στην πόλη της Ρόδου, περπάτησαν μέσα στην Παλιά Πόλη, απόλαυσαν τις γαστρονομικές προτάσεις και διασκέδασαν στην έντονη νυχτερινή ζωή της. Και μέσα από μία οργανωμένη εκδρομή, γνώρισαν και τη Λίνδο, ένα ιδανικό επιστέγασμα στη ροδιακή τους εμπειρία.
Συνεργασία με τους τοπικούς φορείς
Το RhodesMRC 2017 αποτέλεσε και φέτος μία εξαιρετική επίδειξη του τι μπορούν να πετύχουν συνεργαζόμενοι οι τοπικοί φορείς. Όπως τόνισε σε δηλώσεις της η Περιφερειακή Σύμβουλος, εντεταλμένη για θέματα Εκπαίδευσης και Δια Βίου Μάθησης, κα Χαρούλα Γιασιράνη, «το RhodesMRC αποτελεί ένα άρτιο παράδειγμα σύμπραξης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου με το Σπίτι της Ευρώπης στη Ρόδο, που κατάφεραν να δημιουργήσουν στη Ρόδο, έναν μοναδικό ακαδημαϊκό θεσμό, με πολλαπλές διεθνείς διακρίσεις, που προσελκύει νέους και νέες από όλον τον κόσμο και τους μετατρέπει σε διαρκείς πρεσβευτές και καλούς φίλους της Ρόδου». Αντίστοιχα επιβεβαιωτικός ήταν και ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Ρόδου, κος Τέρης Χατζηιωάννου που τόνισε ότι «η Ρόδος αποτελεί έναν τόπο όπου διενεργείται διαρκώς ο διάλογος για την ειρήνη και τη συνεργασία. Αυτό το μοναδικό ιστορικό μέρος προσφέρεται μοναδικά για την εκκόλαψη των μελλοντικών ηγετών του κόσμου, και το RhodesMRC είναι ένα μοναδικό παράδειγμα για το πώς η Ρόδος πετυχαίνει ακριβώς αυτό: την δημιουργία των Ηγετών του Μέλλοντος». Καθοριστική και διαχρονική είναι επίσης και η εμπλοκή του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη διοργάνωση του συνεδρίου, αλλά και η υποστήριξη των κορυφαίων φορέων του νησιού, όπως το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Δωδεκανήσου και ο Δικηγορικός Σύλλογος Ρόδου. Σημαντική συμβολή διαχρονικά στη επιτυχία του συνεδρίου έχουν φυσικά και το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ρόδου, ο Δημοτικός Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού Ρόδου, το Europe Direct Ρόδου της ΑΝ.ΔΩ., αλλά και τοπικές επιχειρήσεις, όπως ο πάροχος ασφαλείας του συνεδρίου, SECFOR.
Μία νέα συνεργασία με την 95 ΑΔΤΕ
Μία από τις βασικότερες καινοτομίες της φετινής διοργάνωσης ήταν η στενή συνεργασία της Οργανωτικής Επιτροπής με την 95 ΑΔΤΕ. Μέσα από την συνεργασία αυτή, το συνέδριο άνοιξε την ακαδημαϊκή του προσφορά προς τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και ταυτόχρονα η συμμετοχή της 95 ΑΔΤΕ απέδειξε ότι οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι ένα ζωντανό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας και όχι ένας αποκομμένος φορέας του Ελληνικού Κράτους. Ενδεικτικά της συνεργασίας, ήταν η παρουσία της Μουσικής της 95 ΑΔΤΕ κατά τις Τελετές Έναρξης και Λήξης, και αντίστοιχα η επιμόρφωση 10 αξιωματικών της 95 ΑΔΤΕ μέσα από τις διαδικασίες του συνεδρίου. Η γνώση της λειτουργίας διεθνών οργανισμών όπως ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη ή το ΝΑΤΟ και η αντίληψη λειτουργίας μέσα σε ένα διεθνές, πολυπολιτισμικό περιβάλλον, έστω και προσομοιούμενο, είναι εξαιρετικά σημαντικό εφόδιο για τους Έλληνες αξιωματικούς που πιθανόν θα κληθούν στο μέλλον να εκπροσωπήσουν την Ελλάδα σε θέσεις στους οργανισμούς αυτούς ή τις Πρεσβείες μας ανά τον κόσμο. Όπως τόνισε και ο Διοικητής της 95 ΑΔΤΕ, Υποστράτηγος Νικόλαος Χιονής, «δράσεις όπως το RhodesMRC και η συνεχής εκπαίδευση των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, στέλνουν το μήνυμα, ότι η Ελλάδα, κοινωνός των Ευρωπαϊκών Αξιών, αποτελεί Πυλώνα Ασφάλειας και Σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια». Να σημειωθεί ότι η παρουσία των ΕΔ δεν περιορίστηκε στη συνεργασία με την 95 ΑΔΤΕ, αλλά και δύο φοιτητές του Νομικού Τμήματος της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων, συμμετείχαν μαζί με την αποστολή της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, αναλαμβάνοντας ρόλους διπλωματών και συμμετείχαν κανονικά στην προσομοίωση.
Μία σύντομη αναδρομή, σε πέντε μοναδικές ημέρες
Το RhodesMRC 2017 ξεκίνησε την Τετάρτη, 11/10/2017, με την Τελετή Έναρξης στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου. Η σεμνή τελετή ξεκίνησε με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου και της Ωδής στη Χαρά, από την Μουσική της 95 ΑΔΤΕ. Τον ρόλο της Τελετάρχη είχε το μέλος του Δ.Σ. του Σπιτιού της Ευρώπης στη Ρόδο και δικηγόρος παρ’Εφέταις, Μαρία-Ελίζα Θεοδώρου. Χαιρετισμούς απηύθυναν η Περιφερειακή Σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου, εντεταλμένη για θέματα Εκπαίδευσης και Δια Βίου Μάθησης, κα Χαρούλα Γιασιράνη, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Ρόδου, κος Τέρης Χατζηιωάνννου, η Αντιπρόεδρος του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, καθηγήτρια Αικατερίνη Φραντζή, το μέλος του Δ.Σ. του Ευρωπαϊκού Δικτύου για την Εκπαίδευση και την Επιμόρφωση – EUNET και Επίτιμη Πρόεδρος του Σπιτιού της Ευρώπης στη Ρόδο, κα Μαριλένα Σωκιανού, ο Διοικητής της 95 ΑΔΤΕ, Υποστράτηγος Νικόλαος Χιονής, και αναγνώσθηκε ο χαιρετισμός του Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών, κου Μιχάλη Κόκκινου. Κατά την ομιλία του, που ακολούθησε, ο Πρόεδρος του Σπιτιού της Ευρώπης στη Ρόδο και Επικεφαλής της Οργανωτικής Επιτροπής του RhodesMRC, κος Μιχάλης Καβουκλής, αναφέρθηκε στις πολλαπλές διακρίσεις του RhodesMRC, την αιγίδα του Γ.Γ. του Συμβουλίου της Ευρώπης, την ένταξη στο Έτος Βιώσιμου Τουρισμού, την υποστήριξη των 18 Πρεσβειών, αλλά και του Περιφερειακού Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών, στους πιστούς φίλους του RhodesMRC και στα αγαθά κίνητρα, την αγάπη για τη Ρόδο, την προσήλωση στην Ειρήνη και τη Συνεργασία, όλων αυτών που εργάστηκαν και εργάζονται για να πραγματοποιείται κάθε χρόνο αυτό το μοναδικό συνέδριο. Την Τελετή έκλεισε η Γενική Γραμματέας του RhodesMRC 2017, η κα Μαγδαληνή Τσουρδιού, που αφού καλωσόρισε τους νεαρούς «διπλωμάτες» και τους περιέγραψε τις μοναδικές προκλήσεις των επόμενων ημερών, κήρυξε και επίσημα την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου.
Για τις επόμενες τρεις ημέρες, οι σύνεδροι εργάστηκαν ταυτόχρονα σε εννέα διαφορετικά σημεία, όσα και οι προς προσομοίωση διεθνείς οργανισμοί. Τέσσερις από αυτούς μοιράζονταν και την ενασχόληση και επίλυση διεθνών κρίσεων, βασισμένες σε ένα μοναδικό πείραμα που δεν έχει συντελεσθεί ξανά σε αντίστοιχο συνέδριο στην περιοχή μας, με το σενάριο να εμπλέκει πολλαπλές επιτροπές, και μέσα από την χρήση νέων τεχνολογιών και την υποστήριξη των εθελοντών να επιτυγχάνεται η ορθή εκτέλεση του σεναρίου και σε σημαντικό βαθμό η αλληλεπίδραση των επιτροπών μεταξύ τους. Το παρόν στις συνεδριάσεις έδωσαν και τα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής, Παρούλα Νάσκου-Περράκη, Θεοδόσιος Καρβουναράκης, Δημήτριος Τριανταφύλλου, Μίλτος Σαρηγιαννίδης, Κωνσταντίνος Μαγκλιβέρας και ο ροδίτης επιστήμονας Ιωάννης Παπαγεωργίου.
Το Σάββατο, 14/10/2017, πραγματοποιήθηκε στον μοναδικό χώρο του Προμαχώνα του Παλατιού, η Τελετή Λήξης του συνεδρίου. Το γενικό ρόλο του συντονισμού είχε η Γ.Γ. του συνεδρίου, κα Μαγδαληνή Τσουρδιού. Μετά από ένα σύντομο χαιρετισμού του Δημάρχου Ρόδου, κου Φώτη Χατζηδιάκου, κάθε μία από τις επιτροπές του συνεδρίου παρουσίασε τα αποτελέσματα των εργασιών της και απέδωσε τα βραβεία στους συμμετέχοντες με τις κορυφαίες επιδόσεις. Τα βραβεία απέδωσαν ο Δήμαρχος Ρόδου, κος Φώτης Χατζηδιάκος, η Περιφερειακή Σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου, εντεταλμένη για θέματα Εκπαίδευσης και Δια Βίου Μάθησης, κα Χαρούλα Γιασιράνη, ο Διοικητής της 95 ΑΔΤΕ, Υποστράτηγος Νικόλαος Χιονής, η Αντιπρόεδρος του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, καθηγήτρια Αικατερίνη Φραντζή, οι Επίτιμες Προέδροι του Σπιτιού της Ευρώπης στη Ρόδο, κα Μαριλένα Σωκιανού και κα Άννα Χαρίτου, και το μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής και Επίκουρος Καθηγητής της Νομικής του ΑΠΘ, κος Μίλτος Σαρηγιαννίδης. Στη συνέχεια, η κα Τσουρδιού, Γ.Γ. του συνεδρίου, μετά την παρουσίαση της δικής της αποτίμησης, κήρυξε και επίσημα την λήξη των εργασιών του συνεδρίου. Ως είθισται, τον λόγο έλαβε ο Επικεφαλής της Οργανωτικής Επιτροπής, κος Μιχάλης Καβουκλής, για την αναφώνηση των ευχαριστών προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και κυρίως τους εθελοντές, με Επικεφαλής την δις Άννα Μποντίνη, την βράβευση των καλύτερων εθελοντών, και τέλος, την ανακοίνωση της ομάδας που θα αναλάβει την προετοιμασία και διοργάνωση του RhodesMRC 2018, με περισσότερα από 25 άτομα που επιλέχθηκαν από τις τάξεις του RhodesMRC 2017 και έχουν ήδη αρχίσει να εργάζονται για μία νέα άρτια διοργάνωση. Την δεξίωση που ακολούθησε, πλαισίωσε ιδανικά το Τμήμα Jazz της Μουσικής της 95 ΑΔΤΕ, με τις εξαιρετικές τους ερμηνείες.
Το συνέδριο ολοκληρώθηκε και τυπικά, την Κυριακή, 15/10/2017, με μία μοναδική εκδρομή στη Λίνδο. Οι συμμετέχοντες επισκέφθηκαν την Ακρόπολη της Λίνδου, τον Ι.Ν. της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και το Εκκλησιαστικό Μουσείο, τα σοκάκια του γραφικού χωριού και φυσικά πολλοί τίμησαν και τις υπέροχες παραλίες της, δίνοντας σε μία μοναδική ακαδημαϊκή εμπειρία την κατακλείδα που της αρμόζει.