Το Σπίτι της Ευρώπης στη Ρόδο

Για μια Ενωμένη Ευρώπη από το 2000

Για μια Ενωμένη Ευρώπη από το 2000

Το Σπίτι της Ευρώπης στη Ρόδο, στα πλαίσια του Διεθνούς Συνεδρίου Προσομοίωσης Περιφερειακών Διεθνών Οργανισμών Ρόδου – RhodesMRC 2018, διοργανώνει δύο διεθνούς εμβέλειας εκδηλώσεις. Την Πέμπτη, 11 Οκτωβρίου 2018, στις 18:30, την εκδήλωση “Προκλήσεις Ασφαλείας στα Σύνορα της Ευρώπης”, και την Παρασκευή, 12 Οκτωβρίου 2018, στις 19:00, την πρώτη επίσημη παρουσίαση στην Ελλάδα, του προγράμματος Young Mediterranean Voices, σε συνεργασία με το Ελληνικό Δίκτυο του Ιδρύματος Anna Lindh.

Προκλήσεις Ασφαλείας στα Σύνορα της Ευρώπης – Πέμπτη, 11/10/2018 στις 18:30

Η για χρόνια προσήλωση της Ευρώπης στα εσωτερικά της θέματα, άφησε τις διάφορες προκλήσεις εκτός των συνόρων της να διογκώνονται και να μεταλλάσσονται. Μπορεί η Ενωμένη Ευρώπη, μέσα από τις διάφορες εκφάνσεις συνεργασίας και ολοκλήρωσης που επιτελούνται στον χώρο της, να ανταποκριθεί επαρκώς σε αυτές τις προκλήσεις;

Ομιλητές:

Γιάννης Βαληνάκης
Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Αριστείας Jean Monnet του Πανεπιστημίου Αθηνών, πρ. Υφυπουργός Εξωτερικών

Δημήτριος Τριανταφύλλου
Διευθυντής του Κέντρου Διεθνών και Ευρωπαϊκών Μελετών του Πανεπιστημίου Kadir Has, Κωνσταντινούπουλη, Τουρκία

Βασίλειος Γραμματίκας
Επίκουρος Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου, Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Petr Lunak
Deputy Section Head, Engagements, NATO Public Diplomacy Division

Το συντονισμό της βραδιάς θα έχει η Έλενα Γιαννίκη, Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, ειδικευθείσα στο Ευρωπαικό Δίκαιο στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών, Ιδρυτικό Μέλος του Σπιτιού της Ευρώπης.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται στην Ελληνική και Αγγλική γλώσσα, χωρίς μετάφραση, στα πλαίσια του RhodesMRC 2018, το οποίο υποστηρίζεται από την Διεύθυνση Δημόσιας Διπλωματίας του ΝΑΤΟ.

Δηλώστε συμμετοχή εδώ

 

Πρώτη παρουσίαση του προγράμματος Young Mediterranean Voices στην Ελλάδα – Παρασκευή, 12/10/2018 στις 19:00

Το Ελληνικό Δίκτυο του Ιδρύματος Anna Lindh και το Σπίτι της Ευρώπης στη Ρόδο, διοργανώνουν debate event στα πλαίσια του εμβληματικού προγράμματος του Ιδρύματος Anna Lindh, Young Mediterranean Voices. Το πρόγραμμα αυτό αποσκοπεί στην ενδυνάμωση της νεολαίας στη Μεσόγειο, με την εκπαίδευσή τους στην ικανότητα του debating και την ανάπτυξη των ηγετικών τους ικανοτήτων, έτσι ώστε να μπορούν να συμμετάσχουν ισότιμα στο δημόσιο διάλογο, να προωθούν τον διάλογο μεταξύ Βορρά και Νότου αλλά και τα κοινά θέματα που απασχολούν την νεολαία και στις δύο πλευρές της Μεσογείου.

Πρόκειται για την πρώτη τέτοια δράση που πραγματοποιεί το Ιδρυμα Anna Lindh στην Ελλάδα, αποτελώντας απλώς το πρώτο βήμα στην ανάπτυξη του προγράμματος αυτού και στην Ελλάδα, ήτοι στη σχετική εκπαίδευση εκπαιδευτών και debaters, στη δημιουργία σχετικών λεσχών και αντίστοιχων τοπικών και εθνικών διαγωνισμών, και στη συνέχεια συμμετοχή σε περιφερειακούς σχετικούς διαγωνισμούς και αντίστοιχων δράσεων. Η δράση πραγματοποιείται στα πλαίσια του 9ου Διεθνούς Συνεδρίου Προσομοίωσης Περιφερειακών Διεθνών Οργανισμών – RhodesMRC 2018, καθώς κατά τη διάρκειά του θα βρίσκονται στη Ρόδο αντιπροσωπείες από 13 σχολές και πανεπιστήμια.

Η γλώσσα διεξαγωγής του debate είναι τα Αγγλικά. Για τη σωστή συμμετοχή στη διαδικασία απαιτείται πολύ καλή ικανότητα κατανόησης της αγγλικής γλώσσας σε προφορικό λόγο.

Το θέμα του debate θα είναι: Πολιτιστική Κληρονομιά και Τουριστική Ανάπτυξη

Το ερώτημα του debate θα είναι: Το σώμα πιστεύει ότι στις λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές η ανάπτυξη του τουρισμού και του πολιτιστικού τουρισμού θα πρέπει να λαμβάνει προτεραιότητα έναντι της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς και των πολιτιστικών ευαισθησιών;

Οι δύο ομάδες που θα τοποθετηθούν υπέρ και κατά του ερωτήματος είναι:

Ομάδα 1: Κος Anas Talalqa (Ιορδανία) και Κα Ειρήνη Κωνσταντινοπούλου (Ελλάδα)

Ομάδα 2: Κα Manal Benani (Αλγερία) και Κος Γιώργος Βέρντι (Ελλάδα)

Το συντονισμό της διαδικασίας έχει επιφορτιστεί η Μαρία-Ελίζα Θεοδώρου, Δικηγόρος Παρ’Εφέταις, μέλος του Δ.Σ. του Σπιτιού της Ευρώπης στη Ρόδο και της Οργανωτικής Επιτροπής του RhodesMRC.

Το θέμα επιλέχθηκε με ειδική αφορμή τον εορτασμό των 30 χρόνων της συμπερίληψης της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου στη λίστα των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018, υπό την αιγίδα του οποίου βρίσκεται το RhodesMRC 2018.

Δηλώστε συμμετοχή εδώ.

 

Και οι δύο εκδηλώσεις φιλοξενούνται ευγενικά από το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ρόδου και συγκεκριμένα στη Νέα Πτέρυγα του Νεστοριδείου Μελάθρου.

Η είσοδος είναι δωρεάν και στις δύο εκδηλώσεις, αλλά απαιτείται προηγούμενη εγγραφή (δείτε συνδέσμους παραπάνω).

Θα δοθούν πιστοποιητικά παρακολούθησης.