Το Σπίτι της Ευρώπης στη Ρόδο

Για μια Ενωμένη Ευρώπη από το 2000

Για μια Ενωμένη Ευρώπη από το 2000

Στο Στρασβούργο βρέθηκε για τρεις ημέρες, 19-21 Νοεμβρίου 2018, ο Πρόεδρος του Σπιτιού της Ευρώπης στη Ρόδο, Μιχάλης Καβουκλής, σαν μέλος της ελληνικής αποστολής στο Παγκόσμιο Φόρουμ για τη Δημοκρατία του Συμβουλίου της Ευρώπης, που συντόνισε η «Συμβίωση – Σχολή Πολιτικών Σπουδών στην Ελλάδα του Συμβουλίου της Ευρώπης».

Εμπνεόμενο από τα 100 χρόνια οργάνωσης των γυναικών στη διεκδίκηση ίσων δικαιωμάτων με τους άνδρες, και από το πρόσφατο κίνημα #MeToo που επιδιώκει να θέσει τέλος στις σεξουαλικές παρενοχλήσεις και διακρίσεις, το Συμβούλιο της Ευρώπης επέλεξε το φετινό Φόρουμ να είναι αφιερωμένο στην Ισότητα των Φύλων και ήρθε να συμπληρώσει προσπάθειες όπως το συνεχιζόμενο έργο του Συμβουλίου σε αυτά τα θέματα, ο Ευρωπαϊκός Κοινωνικός Χάρτης, η Στρατηγική του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Ισότητα 2018-2023, η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας, και άλλων προσπαθειών που βοηθούν στην επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών.

Οι εργασίες του Φόρουμ πραγματοποιήθηκαν εντός της έδρας του Συμβουλίου της Ευρώπης, το περίφημο Palais de l’Europe, με την ολομέλεια να πραγματοποιείται στο Ημικύκλιο, την έδρα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης και πρώτο “σπίτι” του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μέχρι αυτό να μετακομίσει στη δική του έδρα, απέναντι από το Συμβούλιο της Ευρώπης. Την έναρξη των εργασιών κήρυξαν ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, κος Thorbjørn JAGLAND, η Υπουργός Ισότητας των Φύλων της Γαλλίας, κα Marlène SCHIAPPA, ο Αντιπεριφερειάρχης της Περιφέρειας Grand Est, κος Jean-Luc BOHL, η Υπουργός Δικαιοσύνης της Ισπανίας, κα Dolores DELGADO GARCIA, και ο Δήμαρχος του Στρασβούργου, κος Roland RIES.

Στις εργασίες περιλαμβάνονταν συνολικά 8 συνεδριάσεις της ολομέλειας του Φόρουμ, 13 εργαστήρια και 8 στρογγυλές τράπεζες. Στο τέλος αναδείχθηκε από τους συμμετέχοντες, μέσω ψηφοφορίας, η νικήτρια του Βραβείου Καινοτομίας Δημοκρατίας 2018, η Teresa Omondi-Adeitan, Εκτελεστική Διευθύντρια της Ομοσπονδίας Γυναικών Δικηγόρων (FIDA) της Κένυας, για την πρωτοβουλία προώθησης της Αυτο-Εκπροσώπησης των Γυναικών στα Δικαστήρια της Κένυας.

Εκτός του κανονικού προγράμματος του Φόρουμ, η ελληνική αποστολή συναντήθηκε με το μέλος της μόνιμης αποστολής της Ελλάδας, κο Σκεμπέρη, συμμετείχε σε ειδική εκδήλωση μαζί με τη Σχολή Πολιτικών Σπουδών των Χωρών του Visegrad με θέμα το προσφυγικό, επισκέφθηκε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, όπου έλαβε σχετική ενημέρωση από το μέλος της νομικής υπηρεσίας του Δικαστηρίου, κα Κατερίνα Λαζανά, και συμμετείχε στην κλειστή σύνοδο / τελετή λήξης των Σχολών Πολιτικών Σπουδών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Συνολικά, το Παγκόσμιο Φόρουμ για τη Δημοκρατία έφερε στην πόλη του Στρασβούργου πάνω από 2.000 συμμετέχοντες, 200 ομιλητές από 80 χώρες. Μάλιστα, αποστολή από τα Δωδεκάνησα συμμετείχε σε παράλληλες εκδηλώσεις του Φόρουμ για τη δικτύωση Δήμων και Κοινοτήτων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που διοργάνωθηκε παράλληλα, αλλά ανεξάρτητα από το κεντρικό πρόγραμμα του Φόρουμ. Το Φόρουμ προσέφερε τόσο για την ελληνική αποστολή όσο και για το Σπίτι της Ευρώπης στη Ρόδο, σημαντικές ευκαιρίες δικτύωσης για δράσεις που θα βοηθήσουν στην ευαισθητοποίηση του κοινού για θέματα Ισότητας και θα προωθήσουν λύσεις, μαζί με τους αντίστοιχους τοπικούς φορείς, για τα καίρια ζητήματα που άπτονται του θέματος και σε τοπικό επίπεδο.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στη «Συμβίωση – Σχολή Πολιτικών Σπουδών στην Ελλάδα του Συμβουλίου της Ευρώπης» και προσωπικά στην πρόεδρο της, κα Δέσποινα Συρρή, για την εξαιρετική αυτή ευκαιρία.