Με εξαιρετικά μεγάλη επιτυχία και αφήνοντας μοναδικές εντυπώσεις πραγματοποιήθηκε το 10ο Διεθνές Συνέδριο Προσομοίωσης Περιφερειακών Διεθνών Οργανισμών Ρόδου, που έλαβε χώρα στη Ρόδο 9-13 Οκτωβρίου 2019, συγκεντρώνοντας πάνω από 500 συμμετέχοντες από Ελλάδα και εξωτερικό. Το Rhodes Model Regional Co-operation 2019 διοργανώνεται από το Σπίτι της Ευρώπης στη Ρόδο, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τον Δήμο Ρόδου, το Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο για την Εκπαίδευση και την Επιμόρφωση – EUNET.
Η αρχή έγινε στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, την Τετάρτη, 09 Οκτωβρίου 2019, με την λαμπρή Τελετή Έναρξης. Την Τελετή άνοιξε η Μουσική της 95 ΑΔΤΕ με την ανάκρουση του Εθνικού μας Ύμνου, και την Ωδή στη Χαρά (Ευρωπαϊκό Ύμνο) σε διασκευή για δύο τσέλο από μαθητές του Μουσικού Σχολείου Ρόδου. Πρώτος χαιρέτησε το σώμα ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ολύμπου, κ.κ. Κύριλλος, εκ μέρος της ΑΠΘ του Οικουμενικού Πατριάρχη, κ.κ. Βαρθολομαίου, του οποίου και τις ευλογίες μετέφερε. Ακολούθησε ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων του Δήμου Ρόδου, κος Κωνσταντίνος Ταρασλιάς, η Περιφερειακή Σύμβουλος για θέματα Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κα Χαρούλα Γιασιράνη, εκπροσωπώντας τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, κο Χατζημάρκο, η Πρόεδρος του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών, καθ. Αικατερίνη Φραντζή, η Εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου και του Προέδρου του, κου Ιωάννη Πάππου, κα Μαριτάνα Αλακιώτου-Ανθοπούλου, ο Διοικητής της 95 ΑΔΤΕ, Υποστ/γος Νικόλαος Φλάρης, ο Νομικός Σύμβουλος της Μόνιμης Διεθνούς Γραμματείας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου, κος Teimuraz Antelava, εκπροσωπώντας τον Γ.Γ. του Οργανισμού, κο Μιχαήλ Χριστίδη, για να ολοκληρώσει τον κύκλο των χαιρετισμών ο κος Μιχάλης Καβουκλής, Πρόεδρος του Σπιτιού της Ευρώπης στη Ρόδο, Ιδρυτής και Επικεφαλής της Οργανωτικής Επιτροπής του RhodesMRC. Τον λόγο στη συνέχεια έλαβε ο Γενικός Γραμματέας της Πανεπιστημιακής Έκδοσης του RhodesMRC 2019, κος Παναγιώτης Μουμτσάκης, ο οποίος κήρυξε και επίσημα την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου. Την εκδήλωση τίμησαν μεταξύ άλλων με την παρουσία τους, η Επίτιμη Πρόξενος της Γαλλίας στη Ρόδο, κα Αλίκη Μοσχή, η Επίτιμη Πρόεδρος του Σπιτιού της Ευρώπης στη Ρόδο, κα Μαριλένα Σωκιανού, και ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Διευθυντής του Κέντρου Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Kadir Has της Κωνσταντινούπολης, κος Δημήτριος Τριανταφύλλου.
Για τις επόμενες τρεις ημέρες, οι σύνεδροι, χωρισμένοι στις δώδεκα επιτροπές: τον Οργανισμό για τη Συνεργασία και την Ασφάλεια στην Ευρώπη, το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο του ΝΑΤΟ, το Συμβούλιο της Ευρώπης, τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου, τον Σύνδεσμο Αραβικών Κρατών, τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών, τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού, την Αφρικανική Ένωση, την Ένωση για τη Μεσόγειο, το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (για πρώτη φορά στην Ελλάδα) και μία ειδική Συνδιάσκεψη για την Ειρήνη στη Μέση Ανατολή, προσομοίωσαν τις διαδικασίες τους καταλήγοντας σε εξαιρετικής ποιότητας αποφάσεις, ενώ τέσσερις από αυτές αντεπεξήλθαν σε ταυτόχρονο σενάριο κρίσης που εκτυλισσόταν σε πραγματικό χρόνο, ανατρέποντας κάθε φορά τις ισορροπίες και δοκιμάζοντας τα όρια και την διπλωματική δεινότητα των συμμετεχόντων.
Ειδική αναφορά αξίζει να γίνει στους αξιωματικούς της 95 ΑΔΤΕ που συμμετείχαν στο συνέδριο ως παρατηρητές. Στα πλαίσια της διαχρονικής συνεργασίας του συνεδρίου με την 95 ΑΔΤΕ, οι αξιωματικοί επιμορφώνονται στα διάφορα θέματα που συζητιούνται και παρακολουθούν μία υψηλού επιπέδου προσομοίωση που τους βοηθά να κατανοήσουν καλύτερα τις διαδικασίες της διεθνούς διπλωματίας. Μάλιστα, αρκετοί από αυτούς, έχοντας αντίστοιχη διεθνή εμπειρία, μοιράστηκαν τις γνώσεις τους με τους συμμετέχοντες, βοηθώντας στην εκτέλεση ακόμη περισσότερο ρεαλιστικών σεναρίων.
Οι συνεδριάσεις έλαβαν χώρα ταυτόχρονα σε δώδεκα αίθουσες στο κέντρο της πόλης: το Δημαρχείο Ρόδου, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, το Ίδρυμα Σταματίου, το ξενοδοχείο Mediterranean και το ξενοδοχείο Plaza, μετατρέποντας την πόλη της Ρόδου σε ένα τεράστιο συνεδριακό κέντρο και αποδεικνύοντας τις δυνατότητες που έχει η πόλη μας για κορυφαίες ακαδημαϊκές διοργανώσεις. Επιπλέον, με την χρήση μίας ειδικής πλατφόρμας που αναπτύχθηκε ειδικά για το συνέδριο, υπήρχε πλήρης επικοινωνία μεταξύ όλων των επιτροπών και των συμμετεχόντων, αλλά και επιτεύχθηκε η εξοικονόμηση χιλιάδων σελίδων χαρτιού. Το συνέδριο είναι αφιερωμένο στους Παγκόσμιους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης που έχουν θέσει τα Ηνωμένα Έθνη, και τους προάγει τόσο μέσα από την θεματολογία του, όσο και από τον τρόπο λειτουργίας του. Η εξοικονόμηση πόρων, η διάθεση του πλεονάζοντος φαγητού σε κοινωνικές δομές του νησιού, είναι μερικές από τις σχετικές πρακτικές.
Τις τρεις ημέρες συνεδριάσεων συνόδευσε φυσικά και ένα πλούσιο πρόγραμμα με εκδηλώσεις και ψυχαγωγία, καθώς οι φιλοξενούμενοί συμμετέχοντες έχουν μία μοναδική ευκαιρία να απολαύσουν μία καλοκαιρινή Ρόδο στα καλύτερά της, με κορωνίδα της “ροδιακής” εμπειρίας τους, την εκδρομή στη Λίνδο και τις Πηγές Καλλιθέας.
Το συνέδριο έκλεισε τυπικά τις εργασίες του, με την Τελετή Λήξης στο Κινηματοθέατρον Ρόδον, με την παρουσίαση των αποτελεσμάτων και των διακρίσεων των καλύτερων εκ των συμμετεχόντων και των εθελοντών και την ανακοίνωση των νέων προεδρείων που θα αναλάβουν την προετοιμασία των επιτροπών για το συνέδριο του 2020, που θα πραγματοποιηθεί 14-18 Οκτωβρίου 2020. Την Τελετή τίμησαν με την παρουσία τους ο Διοικητής της 95 ΑΔΤΕ, Υποστρ/γος Νικόλαος Φλάρης, οι καθηγητές Μιλτιάδης Σαριγιαννίδης και Δημήτριος Τριανταφύλλου και οι Επιτιμές Πρόεδροι του Σπιτιού της Ευρώπης στη Ρόδου, Μαριλένα Σωκιανού και Άννα Χαρίτου. Αξίζει να σημειωθεί ότι τον κο Μουμτσάκη θα διαδεχθεί στο ρόλο του Γενικού Γραμματέα του συνεδρίου, ο κος Ανδρέας Παπαιωσήφ, επί πτυχίω φοιτητής του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών. Είναι η πρώτη φορά που φοιτητής του προπτυχιακού προγράμματος σπουδών του ΤΜΣ λαμβάνει τόσο υψηλή θέση σε αντίστοιχο συνέδριο, καθώς με εφαλτήριο το RhodesMRC, οι φοιτητές του Τμήματος έχουν στελεχώσει κατά καιρούς συνέδρια σε Ελλάδα και εξωτερικό, επιτυγχάνοντας σημαντικές διακρίσεις.
Κάθε RhodesMRC είναι αποτέλεσμα της σκληρής εργασίας μίας μεγάλης ομάδας ατόμων που δουλεύουν για αυτό περίπου ένα χρόνο, όλοι εθελοντικά. Ο εκάστοτε Γενικός Γραμματέας επιβλέπει πάνω από 35 άτομα τα οποία προετοιμάζουν τα θέματα, τους οδηγούς σπουδών και ελέγχουν την προετοιμασία των συμμετεχόντων, πάντα υπό την επίβλεψη και συντονισμό των εκλεκτών καθηγητών και ειδικών της Επιστημονικής Επιτροπής του συνεδρίου, της οποίας προΐσταται ο Μιλτιάδης Σαρηγιαννίδης, από τη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Και κατά τη διάρκεια του συνεδρίου οι εξαιρετικοί εθελοντές μας σε διάφορους ρόλους εκτελούν όλες τις απαραίτητες εργασίες για μία άψογη διοργάνωση, τις λεπτομέρειες της οποίας έχει συντονίσει η Οργανωτική Επιτροπή, αποτελούμενη από μέλη του Σπιτιού της Ευρώπης στη Ρόδο και εκπροσώπους των συνδιοργανωτών.
Αυτές τις ημέρες ολοκληρώνονται οι προετοιμασίες για τη μαθητική έκδοση του RhodesMRC 2019, με συμμετοχές από Λύκεια και Γυμνάσια της Δωδεκανήσου. Η μαθητική έκδοση θα πραγματοποιηθεί 7-10 Νοεμβρίου 2019 και φέρει την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας.
Φωτογραφίες από Ιωσήφ Σαάντ