Ο Δημόσιος Διάλογος σε υψηλό ευρωπαϊκό επίπεδο με θέμα «Η συνεισφορά της Κοινωνίας των Πολιτών στις πολιτικές Ενσωμάτωσης και μετανάστευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης» πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες του Βελγίου, 13 με 16 Μαρτίου 2022, στα πλαίσια του προγράμματος «Towards an Inclusive and Sustainable Europe», που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Citizens for Europe της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε αυτόν συμμετείχαν 85 και πλέον συμμετέχοντες από 12 Ευρωπαϊκές χώρες: Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Φινλανδία, Σουηδία, Βέλγιο, Ολλανδία, Γερμανία, Πορτογαλία, Ισπανία, Σλοβακία και Ελλάδα. Εκ μέρους της Ελλάδας, στο πρόγραμμα συμμετέχει το Σπίτι της Ευρώπης στη Ρόδο.
Ο υψηλού επιπέδου Δημόσιος Διάλογος διεξήχθη πάνω στο πλαίσιο της ενσωμάτωσης, της συμπερίληψης της νεολαίας και άλλων ευπαθών ομάδων (μετανάστες, μειονότητες και πρόσφυγες) στη διασφάλιση μίας πιο συμπεριληπτικής και βιώσιμης κοινωνίας, και την καταπολέμηση του βίαιου εξτρεμισμού, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, εστιάζοντας στις Ευρωπαϊκές πολιτικές, το ρόλο της Κοινωνίας των Πολιτών στη διαμόρφωση των πολιτικών συνοχής και ενσωμάτωσης, εκπαίδευσης και διαπολιτισμικού διαλόγου.
Την έναρξη των εργασιών έκανε ο Dan Pavel DOGHI, της Γενικής Διεύθυνσης Δικαιοσύνης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που εστίασε στην σημασία της προώθησης της συμπερίληψης και της κοινωνικής συνοχής στις κοινωνίες. Ειδικοί και εκπρόσωποι της Κοινωνίας των Πολιτών από όλη την Ευρώπη συνέβαλαν στη διαμόρφωση ενός προτεινόμενου πλαισίου δράσης για το πως πρέπει να ενισχυθούν οι Ευρωπαϊκές Πολιτικές για την ενσωμάτωση και τη μετανάστευση και να εφαρμοστούν σε κοινοτικό, εθνικό και τοπικό επίπεδο, από τις τοπικές κυβερνήσεις, τους φορείς της κοινωνίας των πολιτών και τους άλλους κοινωνικούς εταίρους, και μάλιστα σε μία περίοδο κρίσης για την Ευρώπη. Τη συζήτηση της πρώτης ημέρας συντόνισε ο Μιχάλης Καβουκλής, πρόεδρος του Σπιτιού της Ευρώπης στη Ρόδο.
Στις 15 Μαρτίου, δεύτερη ημέρα των εργασιών, αποστολή των συμμετεχόντων είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις με Ευρωβουλευτές, και συγκεκριμένα την Yana Toom (Εσθονία, Φιλελεύθεροι) και τον Karsten Lucke (Γερμανία, Σοσιαλδημοκράτες). Οι υπόλοιποι συμμετέχοντες επισκέφθηκαν κατά ομάδες το Μουσείο Μετανάστευσης των Βρυξελλών και κοινωνικές δομές.
Την Ελληνική αποστολή αποτελούσαν ο Μιχάλης Καβουκλής, Διεθνολόγος και Πρόεδρος του Σπιτιού της Ευρώπης στη Ρόδο, η Μαγδαληνή Τσουρδιού, Διεθνολόγος και Γραμματέας του Σπιτιού της Ευρώπης στη Ρόδο, η Λίνα Φιλιππάκη, Οικονομολόγος-Εκπαιδευτικός και Μέλος του Δ.Σ. του Σπιτιού της Ευρώπης στη Ρόδο, ο Δρ. Ιωάννης Παπαγεωργίου, Διευθυντής Ερευνών του Ροδιακού Κέντρου Ιστορικών και Κοινωνικών Ερευνών, και η Δρ. Ελευθερία-Παρασκευή Φτακλάκη, Μετα-διδακτορική Ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
Μέσα από τους κεντρικούς ομιλητές, τα πάνελ και τα εργαστήρια που πραγματοποιήθηκαν στον δημόσιο διάλογο και σε αυτούς που προηγήθηκαν στο Αμβούργο (Ιούλιος), τη Βαρκελώνη (Σεπτέμβριος), τη Ρόδο (Οκτώβριος) και Γκέτεμποργκ (Νοέμβριος), θα διαμορφωθεί μία Ευρωπαϊκή Έκθεση που θα περιλαμβάνει το σύνολο των αποτελεσμάτων και των προτάσεων των φορέων που συμμετείχαν και θα κατατεθεί προς αξιοποίηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Ευρωπαϊκή Έκθεση για μία πιο συμπεριληπτική και βιώσιμη Ευρώπη, θα παρουσιαστεί επίσημα, σε μία μεγάλη, πανηγυρική συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στο Τάλιν της Εσθονίας, τον Μάιο.