Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 26 και την Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2022 στη Νέα Πτέρυγα του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης Ρόδου, από το Ίδρυμα Konrad Adenauer στην Ελλάδα και την Κύπρο, το Σπίτι της Ευρώπης στη Ρόδο και το Ίδρυμα Υποτροφιών Ρόδου Εμμανουήλ και Μαρίας Σταματίου με στόχο να εμπνεύσει νέους και νέες 16-20 να ασχοληθούν ενεργά με την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών. Τη γενική επιμέλεια του συνεδρίου είχε η Μάρθα Κοντοδαίμων, Επιστημονική Συνεργάτις του Ιδρύματος Konrad Adenauer.

Την πρώτη ημέρα, ο επιστημονικός συνεργάτης του Ιδρύματος Konrad Adenauer, Βασίλης Καρύδας-Υφαντής, μίλησε για την Κοινωνική Οικονομία της Αγοράς, τις βασικές λειτουργίες της φιλελεύθερης οικονομίας της αγοράς και του Κράτους Δικαίου, απαραίτητες προϋποθέσεις για τη δίκαια και βιώσιμη ανάπτυξη. Στη συνέχεια, δύο γυναίκες επιχειρηματίες παρουσίασαν στους συμμετέχοντες τις εμπειρίες τους: η Αργυρώ Κατσουράδη, ιδρύτρια της Myrovolos Organics, παρουσίασε τις προκλήσεις μίας νέας επιχειρηματία στον τομέα των αγροτικών προϊόντων στην νησιωτική Ελλάδα, και η Μελίνα Ταπραντζή, ιδρύτρια της Κοινωνικής Επιχείρησης Wise Greece, μίλησε για το κοινωνικό επιχειρείν και την διαρκή προσπάθεια για να ισορροπεί κάποιος μεταξύ της εκπλήρωσης ενός κοινωνικού σκοπού και της επιτυχίας ενός επιχειρηματικού εγχειρήματος.

Η πρώτη ημέρα έκλεισε με τον Κωνσταντίνο Μαχαίρα, Εθνικό Συντονιστή για το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για το Κλίμα και μέλος του Δ.Σ. της Οργάνωσης Γη, ο οποίος παρουσίασε τους συμμετέχοντες μαθητές τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, και απάντησε στις ερωτήσεις τους. Τις εργασίες του σεμιναρίου επισκέφθηκε και ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Ρόδου, Κωσταντίνος Ταρασλιάς, ο οποίος χαιρέτισε τις εργασίες και τόνισε τη σημασία που είχε η παρουσία των Ροδιτών μαθητών Λυκείου και φοιτητών της ΑΣΤΕΡ για την ενεργοποίησή τους σαν πολίτες για την επίτευξη των Στόχων σε τοπικό επίπεδο, για ένα καλύτερο μέλλον.

Στο υπόλοιπο της διάρκειας του σεμινάριου, οι περίπου 50 συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε ομάδες και σε κάθε ομάδα ανατέθηκε ένας από τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης. Σκοπός της κάθε ομάδας ήταν να εντοπίσει ένα τοπικό πρόβλημα και να προτείνουν μία λύση κοινωνικής επιχείρησης σε αυτό στα πλαίσια όσων διδάχθηκαν. Στη προσπάθειά τους είχαν την υποστήριξη μεντόρων, που τους συμβούλευσαν σε επί μέρους θέματα οργάνωσης και συγκρότησης της πρότασής τους. Εκτός από τους διοργανωτές Μάρθα Κοντοδαίμων, Βασίλη Καρύδα-Υφαντή, Λίνα Φιλιππάκη, Αγγελική Νικολάου, Μαρία Καραϊσαρλή και Μιχάλη Καβουκλής, τους μέντορες αποτελούσαν ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού, Χρήστος Μπάρδος, ο Μάνος Ταχνίτης, ο Ραφαήλ Κουδούνης, η Χάιντι Λαζάνη και οι δύο προσκεκλημένοι επιχειρηματίες Αργυρώ Κουτσουράδη και Μελίνα Ταπραντζή.

Στη συνέχεια, κάθε ομάδα παρουσίασε τις προτάσεις της και τις ιδέες της και έλαβε χρήσιμη ανατροφοδότηση και συμβουλευτική τόσο από τους μέντορες όσο και με τους συμμετέχοντες. Κατά την διάρκεια του σεμιναρίου παρουσιάστηκε στους συμμετέχοντες και η Εικονική Επιχείρηση foodback, για τη συλλογή τροφίμων, που δημιούργησαν, στα πλαίσια σχετικού διαγωνισμού, μαθητές του 4ου Λυκείου Ρόδου, που επίσης συμμετείχαν.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι με την ευκαιρία του σεμιναρίου ο Διευθυντής του Ιδρύματος στην Ελλάδα, Henri Bonnet, βρέθηκε στη Ρόδο και είχε επαφές με τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών Ρόδου, κο Κωνσταντίνο Ταρασλιά και τον Πρόεδρο του Σπιτιού της Ευρώπης στη Ρόδο. Συνοδευόμενος από την Μάρθα Κοντοδαίμων, επισκέφθηκε το Δήμο Χάλκης και γνώρισε τα έργα που γίνονται εκεί για τη μετατροπή του νησιού σε βιώσιμο τόπο, ενώ ξεναγήθηκε και στο Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης από τον Πρόεδρο του, Σέργιο Αϊβάζη.