Το Σπίτι της Ευρώπης στη Ρόδο

Για μια Ενωμένη Ευρώπη από το 2000

Για μια Ενωμένη Ευρώπη από το 2000

32 φοιτητές, φοιτήτριες, νέοι, νέες και ενεργοί πολίτες συμμετείχαν στην εκδρομή με τίτλο «Γνωρίζω την ύπαιθρο του τόπου μου, μιλάω για την Ευρώπη»  που διοργάνωσαν το Europe Direct Νοτίου Αιγαίου της ΑΝΔΩ και το Σπίτι της Ευρώπης στη Ρόδο σε συνεργασία με το Centre européen Robert Schuman, Scy-Chazelles (Γαλλία) το Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου 2022.
Η εκκίνηση δόθηκε στις 09:00 από την Κεντρική Είσοδο του Πανεπιστημίου Αιγαίου και στις 10:30 η ομάδα είχε φτάσει στο παραδοσιακό καφενείο “Στου Πλαστήρα” στο ορεινό χωριό Απόλλωνα. Το παραδοσιακό καφενείο είναι καταγεγραμμένα στον Κατάλογο των Ιστορικών Καφενείων της Ευρώπης που διατηρεί το Συμβούλιο της Ευρώπης. Στους παρευρισκόμενους προσφέρθηκαν ελληνικός καφές και τσάι του βουνού, αλλά και σπιτική τυρόπιτα και πιπερόπιτα. Οι ιδιοκτήτες του καφενείου, δύο νέοι άνθρωποι που έπεστρεψαν στο χωριό τους, εξήγησαν στην ομάδα για την προσπάθειά τους, αλλά και την αγωνία τους για την επίτευξη του επίσημου χαρακτηρισμού τους ως Ιστορικού Καφενείου.
Στη συνέχεια τον λόγο πήρα ο Πρόεδρος του Σπιτιού της Ευρώπης, Μιχάλης Καβουκλής, πολιτικός επιστήμων-διεθνολόγος, και η υπεύθυνη του Europe Direct Νοτίου Αιγαίου, Φιλία Παπασάββα, οικονομολόγος, για την διεξαγωγή μίας ζωντανής συζήτησης με την βοήθεια ενός διαδραστικού παιχνιδιού μέσω της εφαρμογής Kahoot. Η συζήτηση περιελάμβανε στοιχεία ιστορίας, αλλά κυρίως διερεύνησε το πως οι νέοι βλέπουν και πως νιώθουν για την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεδομένου ότι η συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων ανήκαν στην γενιά του Ευρώ, όντας γεννημένοι μετά το 2001. Ο διάλογος ήταν ζωντανός και υπήρξαν πολλαπλές προσεγγίσεις, αλλά όλες κατέληξαν ότι χρειαζόμαστε περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη.
Στη συνέχεια η ομάδα περιηγήθηκε στο χωριό των Απολλώνων, από την Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Νέων Απολλώνων «Νέοι Ορίζοντες», Ευδοκία Σερίμη, και τον πρώην πρόεδρο του συλλόγου, Μανώλη Κυριαζάκο. Πρώτη στάση το Λαογραφικό Μουσείο του χωριού, που βρίσκεται στη θέση του παλιού ιπποτικού φρουρίου, και έπειτα η Εκκλησία της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού. Στα βοηθητικά κτήρια της Εκκλησίας δημιουργείται με Ευρωπαϊκούς Πόρους, μέσω του προγράμματος Leader, το μεγαλύτερο Εκκλησιαστικό Μουσείο του νησιού, μέρος του δικτύου Θρησκευτικών Μουσείων της Ιεράς Μητροπόλεως Ρόδου, και ταυτόχρονα ανακαινίζεται το Λαογραφικό Μουσείο, πάλι με πόρους του ίδιου ευρωπαϊκού προγράμματος. Οι “ξεναγοί” ενημέρωσαν τους συμμετέχοντες για το έργο και την αναπτυξιακή σημασία που θα έχει για το χωριό των 400 περίπου κατοίκων.
Στη συνέχεια η ομάδα επισκέφθηκε την Εκκλησία, όπου και έμαθε για τη σύνδεση που έχει η Ιερά Εικόνα της Παναγίας (Ορθόδοξη) με τον Μεγάλο Μάγιστρο Ντ’Ομπυσόν (Καθολικό Καρδινάλιο), τον 15ο αιώνα, και πως αυτή η σχέση έφερε το χωριό των Απολλώνων να διδυμοποιηθεί με τη γενέτειρα του Γάλλου Μαγίστρου και από το 2014 μέχρι και πριν την πανδημία να “τρέξουν” πολλαπλές ανταλλαγές σε επίπεδο σχολείων, συλλόγων, κατοίκων, πολιτιστικών σχημάτων κ.τ.λ. Για τη διδυμοποίηση διαβάστε επίσης εδώ.
Στη συνέχεια δόθηκε ελεύθερος χρόνος για φαγητό και εξερεύνηση στο χωριό.
Τελευταία στάση της εκδρομής, το βουνό του Προφήτη Ηλία και το ξενοδοχείο Έλαφος, που κτίστηκε επί Ιταλικής Κατοχής σε αλπικό στυλ: ένα ξενοδοχείο σε νησί της Ανατολικής Μεσογείου που θυμίζει Άλπεις. Οι συμμετέχοντες περιήγηθηκαν στα πολλαπλά περιπατητικά μοναπάτια και το ιστορικό ξενοδοχείο, τα οποία επίσης έχουν ανακαινιστεί με Ευρωπαϊκούς πόρους.
.
Η δράση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Centre européen Robert Schuman στο Scy-Chazelles (Γαλλία) και την οικονομική υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Προγράμματος “Citizens, equality, rights and values – CERV”.